Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gundelj
  • 09.04.2021. 10:00

Larve hrušta kreću sa ishranom na povrću, zaštitite usjeve prirodnim metodama

Larve grčice i odrasli insekti majskog gundelja pričinjavaju štete na biljkama. Najveći gubici su na koštičavim voćnim vrstama, kukuruzu, krompiru, malini, kupini, cvijeću.

Foto: Depositphotos/waldenstroem
  • 13.218
  • 972
  • 0

Proljeće je vrijeme kada se pojavljuje majski gundelj (Melolontha melolontha) u narodu poznat i pod nazivima majski hrušt, hrušt, gundelj, obični gundelj, majska buba, rušt, čelebugar. U tlu prezimljava kao odrasla jedinka ili kao larve grčice. Već formirani insekti napuštaju zemljište kada temperatura na 20 centimetara dubine dostigne 12°C.

Larve jedu travu i humus

Gubitke pričinjavaju i insekti i larve. Štetočina za svoju ishranu koriste nadzemne biljne dijelove. Najviše jedu lišće koštičavih voćnih vrsta, kestena, povrća i cvijeća.

Larve se nalaze u zemlji i hrane se podzemnim biljnim organima, odnosno, korijenjem, rizomima, lukovicama, krtolama. Najviše stradaju krompir, malina, kupina, kukuruz. Najproždrljivije su odrasle larve starije od četiri godine. Na krtolama oštećenja se prepoznaju po neravnim ivicama na površini. Ova mjesta idealna su za prodor patogena koji uzrokuju propadanje krompira. Kada su mlade, imaju mlade dimenzije i prvenstveno se hrane travom i humusom. One starije od dvije godine kreću da pričinjavaju štete jer se sada hrane podzemnim biljnim organima.

Odrasle insekte skupljajte u jutarnjim satima

Kakve će se metode koristiti u suzbijanju majskog gundelja zavisi od više faktora. Neki od njih su brojnost larvi ili odraslih insekata, starost larvi, vremenske prilike, biljne vrste. Prednost treba dati tehnikama koje neće naštetiti životnoj sredini. Masovna pojava gundelja dešava se u vremenskim razdobljima od četiri do pet godina.

Kada se jave odrasli u proljeće, odmah se hrane. Tada ih je lako sakupiti u jutarnjim satima. Oranjem dio larvi dospjeva na površinu zemljišta gdje postaju hrana živini i raznim pticama, čvorcima prije svega. Ježevi i miševi jedu ih takođe.

Zaštitite vrt od rovca - zamkama, uljem, usoljenom ribom, mačkama

One inače ne vole tlo bogato azotom i zbog toga ih na takvim mjestima ili nema ili je njihova brojnost manja. U tu svrhu usjev može da se prihranjuje kokošijim đubrivom koje je bogato ovim elementom. U voćnjacima, dvorištima i stazama u bašti možemo posijati bijelu djetelinu. Pošto je riječ o azotofiksatoru, na njenom korijenju formiraju se kvržice bogate azotom. Zbog toga je zemlja gdje je posađena ova djetelina obogaćena pomenutim elementom.

Osim navedene vrste, u borbi sa majskim gundeljem pomoći će nam i druge leguminoze kao što je lupina recimo. Miris nevena ga isto tako odbija.

Prije sadnje krtola krompira, sjetvene kanale treba poprskati sa rastvorom kalijum permanganata, uzme se količina od dva grama i rastvori u deset litara vode.

Od isječenog luka i njegovih ljuski može se pripremiti i rastvor. Posuda od 10l napuni se do jedne trećine sa ljuskama i prelije toplom vodom do vrha. Poslije pet dana sadržaj se procijedi i razblažuje sa vodom u odnosu 1:1. Ovo sredstvo upotrebljava se za zalijevanje, u količini 0,5l/1m².


Tagovi

Majski gundelj Hrušt Larve hrušta Štetočine povrća Miris nevena Kalijum permanganat Zemljišna štetočina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]