Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje krtica
  • 08.03.2019. 07:30

Koje biljke svojim mirisom tjeraju krtice?

Mnoge biljne vrste imaju miris koji je neugodan za krtice. Repelentne biljke ne djeluju brzo, ali je njihova primjena laka, ekonomična i djeluju dekorativno u baštama.

Foto: Pixabay/Tabble
  • 3.380
  • 306
  • 0

Krtice su osjetljive na mirise, a mnoge biljke imaju miris koji je nepodnošljiv za njih. Ovu mjeru borbe protiv prisustva krtice treba shvatiti kao preventivnu i dodatnu mjeru, a nikako kao osnovno sredstvo u tjeranju krtice iz bašte ili voćnjaka.

Mnogobrone biljne vrste će nam pomoći da naša bašta postane neprivlačna za krtice. Zbog njihovog mirisa krtice će radije odabrati okolne površine na kojima ne rastu ove biljke. U tu svrhu će nam pomoći povrte vrste, ljekovite i začinske biljke, ukrasne biljke. Čili paprike, limun, zova, narcis, biber, bijeli luk, pasulj, bob, pasiji jezik, mlječika krtičarka, kockavica, cimet, crna ribizla i mnoge druge biljke se mogu iskorititi da svojim mirisom otjeraju ili spriječe naseljavanje krtica u našoj bašti.

Biljke repelenti sigurnu nisu efikasne poput nekih drugih metoda, ne djeluju brzo, ali je njihova primjena laka, ekonomiča, djeluju na druge štetočine (nematode, voluharice) i poboljšavaju estetski dojam cijele bašte.

Bijeli i ukrasni luk

Miris bijelog luka je pravi pomoćnik u borbi protiv mnogih štetočina. Krtice nisu izuzetak među štetočinama. Što smo više posadili bijelog luka po bašti to ona postaje manje privlačna za krtice i one izbjegavaju ovakve površine. Takođe, dobrim se pokazalo da se krupniji čenovi bijelog luka presjeku po pola i utisnu u zemlju na razmaku do 5m. Ovu aktivnost treba često obnavljati.

Kako biološkim metodama otjerati krticu?

Sitno nasječen bijeli luk se može ubaciti u kanale ili rupe za sadnju. Ukrasni cvjetni luk se sadi okolo gredica i bašte.

Limun

Miris limuna je neprijatan za krtice. Najjednostavnije je da se kore limuna preostale nakon cjeđena limunovog soka ubacimo u hodnik krtičnjaka i zatrpamo zemljom. Drugi način je da krpu ili papir namočimo sokom od limuna i na isti način zatrpamo u hodnik kojim prolazi krtica.

Miris ricinusa

Krtice ne podnose ni miris ricinusovog ulja. Pomiješajte 3 kašike ricinusovog ulja sa 1l vode. Ovim rastvorom preliti krtičnjak ili natopiti krpu i zatrpati u aktivnu rupu ili hodnik.

Divlji procjepak

Divlji procjepak ili divlji zumbul, posebno Scilla siberica, ima oštar miris lukovica koji je veoma neprijatan za krtice.

Carska kockavica

Smatra se da ova višegodišnja biljka iz porodice ljiljana ima miris lukovica koji podsjeća na miris lisice koja je prirodni neprijatelj krtica i da zbog toga krtice izbjegavaju površine na kojima raste.

Kadifica

Još jedna vrsta cvijeća čiji oštar miris tjera krtice. Osim krtica kadifice čiste zemljište od nematoda.

Mlječika krtičarka

Mlječika krtičarka ili biljka krtičarka je otrovna biljka iz porodice mlječika. Njen miris je izuzetno neprijatan krticama, a ukoliko krtica slučano tokom kopanja kanala pregrize njen korijen ona umire zbog sadržaja otrovnih materija iz korijena.

Mahunarke

Površine na kojima su posijane mahunarke, poput boba ili pasulja, krtice manje naseljavaju.

Menta pepermint i pelin

Ove dvije ljekovite biljke su veoma zahvalne za uzgajanje. Osim što su ljekovite i dekorativne njihov miris je neprijatan za krtice.

Suvi začini

Suvi biljni začini imaju jak miris koji je iritirajući za krtice. Tucana ljuta paprika, biber, cimet su samo neki od začina iz kuhinje koji se mogu koristiti u borbi protiv krtica. Začini se ubacuju i zatrpaju  aktivne hodnike.

Duvan

Miris duvana ne odgovara krticama. Suvi list duvana ili ostaci opuška se zatrpaju u aktivan hodnik.

Trula hrana

Miris povrća, voća i druge hrane je veoma neprijatan za krtice. U aktivne hodnike i krtičnjake treba zakopati manje količine hrane koja truli.

Mirisi ovih biljaka su neprijatni i za voluharice.


Tagovi

Suzbijanje krtica Krtice Biljke repelenti Sredstvo Borba Metoda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.