Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola
  • 17.02.2021. 10:00

Ko može da kontroliše organsku proizvodnju u Srbiji?

Na osnovu Zakona o organskoj proizvodnji, postupak uključivanja proizvođača u organsku proizvodnju pokreće se prijavom koju proizvođač podnosi ovlašćenoj kontrolnoj organizaciji.

Foto: Bigstock/yuris010
  • 124
  • 143
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede utvrdilo je spisak ovlašćenih kontrolnih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2021. godinu. Kako se navodi u spisku, koji je objavljen u Službenom glasniku, a koji je potpisao ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, određeno je šest kontrolnih organizacija, prenosi Ekapija.

Poslove kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2021. godinu obavljaće beogradski Centar za ispitvanje namirnica i Ecocert Balkan, Organica Control System iz Subotice, Ecovivendi, TMS CEE DOO i SGS iz Beograda.

Dužnosti proizvođača u skladu sa Zakonom

Na osnovu Zakona o organskoj proizvodnji, postupak uključivanja proizvođača u organsku proizvodnju pokreće se prijavom koju proizvođač podnosi ovlašćenoj kontrolnoj organizaciji. Na osnovu proizvođač i ovlašćena kontrolna organizacija zaključuju ugovor o vršenju kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji, kojim se određuje evidencioni broj koji dobija proizvođač.

Od dana zaključenja ugovora počinje period konverzije. Ministar bliže propisuje dužinu trajanja perioda konverzije u biljnoj i stočarskoj proizvodnji. Proizvođač je dužan da od dana zaključenja tog ugovora organsku proizvodnju obavlja u skladu sa ovim zakonom i propisima donetim na osnovu njega, kao i da vodi evidenciju u skladu sa uputstvom ovlašćene kontrolne organizacije.

Takođe, dužan je da ovlašćenu kontrolnu organizaciju svake godine, u roku koji odredi ovlašćena kontrolna organizacija, pismeno obavesti o dinamici proizvodnje useva, uz dostavljanje pregleda po parcelama.


Tagovi

Kontrolne organizacije Organska proizvodnja Zakon Konverzija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao