Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava hrana
  • 15.06.2019. 16:00

Kako uzgajati kalifornijske gliste u kućnim uslovima?

Gliste se uzgajaju u zrelom stajnjaku, a ona hraneći se njime razlažu ga, dok ostatak koji im ne treba izbacuju iz organizma i tako se dobija humus. Stajnjak je glistama i hrana i mesto boravka.

Foto: Depositphotos/morozicoff@yandex.ru
  • 13.382
  • 252
  • 0

Danas se veoma ceni organska proizvodnja hrane, što podrazumeva i proizvodnju organskog đubriva. U svetu, ali i kod nas nije nikakva novost proizvodnja kvalitetnog i prirodnog, đubriva uz pomoć crvenih kalifornijskih glista. 

Ukoliko niste profesionalac možete i sami uz pomoć ovih specijalnih glista da oplemenite zemljište i napravite kvalitetan humus.  Za razliku od kišnih i ostalih glista, koje naprave rupe u zemljištu, kalifornijske su zapravo prirodni "reciklatori", jer žive blizu površine i na taj način pomažu pri rastvaranju organskih materija.

Kalifornijske gliste u toku dana pojedu hranu od pola svoje težine. Dok jedu izbacuju posebnu materiju vrlo mrvljivu koja liči na granulice i veoma su bogate nutrijentima. Đubrivo koje ste dobili je zapravo mešavina tog otpada od glista i rastvorenog organskog đubriva. Dobijanjem ovog đubriva pospešujete rast bilja koje postaju otpornije na gljivične bolesti i generalno su otpornije. 

Humus je odličan za voće, povrće, i cveće

Prednosti koje donosi ovaj vid prehrane plodnog tla su mnogobrojne. Prvenstveno humus je odličan ukoliko se bavite proizvodnjom voća, povrća, i cveća. Gliste se uzgajaju u zrelom stajnjaku, a ona hraneći se njime razlažu ga, dok ostatak koji im ne treba izbacuju iz organizma i tako se dobija humus. Stajnjak je glistama i hrana i mesto boravka.

Ukoliko želite da napravite svoj mini stajnjak, trebalo bi da znate da postoje dve vrste proizvodnje - otvoreni i zatvoreni. Za gajanje glista iz hobija, koji kasnije može da izraste u profi biznis sve što vam je potrebno jesu gliste i pravljenje stajnjaka zatvorenog tipa. A kako biste pokrenuli sopstvenu proizvodnju trebalo bi da ispunite nekoliko uslova i to da odaberete mesto za uzgoj, pripremite materijal, kupite i pripremite podlogu.

Za ovo vam ne treba previše novca, jer kompost sa kalifornijskim glistama možete sami da napravite od otpada. A najčešće se koriste ostaci nakon ljušćenja crnog i belog luka, ostaci od krompira, šargarepa, soc od kafe i ostalo jestivo đubre iz domaćinstva. 

Kako napraviti svoju posudu sa đubrivom?

Potrebna vam je jedna plastična posuda u obliku kvadra zapremine od oko 50 litara. U njoj ćete moći da stavite dovoljno đubriva za jednu manju baštu ili za omanje domaćinstvo. Kada ste nabavili posudu na njenom dnu izbušite 30 rupica prečnika od 0,5 santimetara u jednakom razmaku. 

Izbušite i dva horizontalna reda rupica na stranicama posude, gde će razmak između njih biti 3,5 do 4 santimetra, a između redova 5. Prvi red trebalo bi sa stoji na 7, 5 santimetara ispod vrha posude. Kada ste izbušili rupe i naj taj način napravili ventilaciju na posudu stavite poklopac, a između poklopca i posude postavite daščice ili cigle kako bi vazduh lakše cirkulisao. Ukoliko nemate poklopac, može vam poslužiti i stara velika tepsija, koja bi trebalo da bude duboka kako bi primila višak vode koji curi iz posude sa glistama. Preporuka je da se jedanput nedeljno opere poklopac. Ovu posudu treba da držite daleko od direktnih sunčevih zraka ali i na mestu gde nema zimi zamrzavanja. Idealna temperatura je 23C.

Kalifornijske gliste vole da žive u opalom lišću, a ako nemate uslova za to, dobro će vam doći i vlažan papir. Uzmite novinsku hartiju, natopite je vodom u posebnoj posudi, zatim iscepkajte na komadiće, iscedite, izgužvajte i stavite na dno posude. Preporuka je da napunite dve trećine posude vlažnim papirom. 

Gliste možete hraniti sa dve vrste otpada

Ukoliko imate, ubacite u posudu suvo lišće i preko njega sipajte šolju zemlje iz bašte. Nakon toga ubacite gliste, i rasporedite ih jednako po površini, poklopite poklopcem koji na sebi takođe ima rupice. Koliko ćete glista staviti zavisi od vas i vaše proizvodnje, primera radi 450 grama glisti nedeljno pojede blizu 1,6 kilograma otpadaka hrane. Organski otpad stavljajte iseckan na površinu posude. Ne stavljajte previše vruć niti previše hladan otpad. 

Gliste možete hraniti sa dve vrste otpada smeđim (kartonske kutije od jaja, papir, suvo lišće) i zeleni, (svim ostacima od povrća, hleb, barena testenina, ljuske jaja, vrećice čaja, uvelo cveće).

Nikada, ali nikada nemojte da ubacujete kuvanu hranu ili začinjenu hranu, mleko i mlečne proizvode ili meso. Kore limuna, pomorandže i grejpa se takođe, ne preporučuju, jer ne prijaju glistama. 

Koliko traje proizvodnja?

Kalifornijskim glistama je potrebno oko tri meseca da iskoristite sav novinski papir i otpatke od hrane kako bi sve to pretvorile u kvalitetno đubrivo odnosno humus. Da biste očistili đubrivo od glista, pomerite đubrivo na jednu polovinu posude, kako bi druga polovina bila slobodna. 

Na praznu polovinu na dno stavite novi red novinskog papira ili lišća, preko toga malo zemlje i otpatke hrane, a gliste će same preći sa iskorišćenog đubriva na novo. Ovo dobijeno đubrivo mešate sa zemljom u odnosu 1:4 ili jednostavno posipate po površini zemlje ili u saksije.


Tagovi

Kalifornijske gliste Đubrivo Humus Otpad Stajnjak


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.