Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljišne štetočine
  • 22.12.2015. 10:30

Kako smanjiti populaciju žičnjaka u zemljištu?

Larve skočibube koje se hrane korijenjem, krtolama, lukovicama, sjemenom u toku klijanja, pričinjavaju velike štete. Larve se ubušuju u sočne podzemne dijelove biljke i u potpunosti mogu uništiti usjev.

  • 4.234
  • 18
  • 0

Svake godine poljoprivrednici se susreću sa štetama koje pričinjavaju larve skočibuba. U narodu su ove štetočine poznate pod različitim nazivima skočibube, žičari, žičnjaci, klisnjaci ili puckavci. Pripadaju porodici elateridae i obuhvaćaju veliki broj rodova. Kod nas se najčešće javljaju i pričinjavaju štetu vrste iz roda agriotes koje imaju sličan izgled, kao i način života.

Odrasle skočibube se odlikuju izduženim tijelom koje se na kraju sužava. Za njih je karakteristično da imaju testeraste pipke, rijeđe češljaste. Na očvrslim pokriocima se nalaze uzdužne, tačkaste prugice i mogu biti obrasla kratkim dlačicama. Dužina tijela varira u zavisnosti od vrste.

  • Agriotes ustulatus - tijelo je crne boje i dužine oko 10 mm, pokrioca su žutosmeđa
  • Agriotes sputator - dužine tijela od 6 do 7 mm i potpuno je smeđecrvene boje
  • Agriotes lineatus - tijelo je crno,dužine od 7 do 10 mm, a pokrioca su tamnocrvena
  • Agriotes obscurus - tijelo je crnosmeđe boje,dužine od 7 do 10 mm.

Larve skočibuba se odlikuju karakterističnim izgledom koji podsjeća na komadić bakarne žice. Dužina larve varira u zavisnosti od vrste i kreće se između 15 do 35 mm. Larve imaju višegodišnji razvoj od 3 do 5 godina. Dužina razvoja larve zavisi od vrste, ali i od ishrane i uvjeta razvoja.

Ciklus razvoja vrsta roda agriotes je sličan. Imaga vrsta agriotes lineatus, agriotes sputator i agriotes obscurus se javljaju tokom aprila, dok polijeganje jaja vrše tokom juna. Imago agriotes ustulatus se pojavljuje tokom jula i avgusta i odmah po pojavi počinje sa polaganjem jaja. Jaja polaže na tla obrasla niskom, gustom vegetacijom i zbog toga su česti na livadama, pašnjacima i usjevima žitarica. Ovakva staništa su idealna jer se odlikuju malim kolebanjem temperature i relativna vlažnost prizemnog sloja je najviša. Jaja polažu na površinu tla u skupinama od 2 do 20 komada. U zavisnosti od vrste, ženka može položiti od 150 do 500 jaja. Jaja će se nastaviti razvijati samo ako je zemljište dovoljno vlažno. Suvo i toplo vrijeme dovodi do propadanja jaja i mladih larvi. Larva se u vlažnom i teškom zemljištu nalazi na dubini od 10 do 12 cm, a prezimljavaju dublje u tlu, na 30 do 50cm.

Štete pričinjavaju larve koje žive u tlu

Imago nije značajna štetočina. Hrani se lišćem, polenom, lisnim ušima. Najveće štete pričinjavaju larve koje za hranu koriste sjeme prije klijanja, u fazi klijanja, korijenje, gomolje, podzemne dijelove mladih biljaka, lukovice. Svojom ishranom mogu reducirati gustoću biljaka, izazvati propadanje biljaka, umanjiti tržišnu vrijednost poljoprivrednog proizvoda. Prilikom ishrane ubušuju se u krtole krompira, korijen mrkve, cikle, repe, paštrnaka, celera, oštećuju korijen ratarskih kultura, šećerne repe. Krompir i druge biljke sa sočnim gomoljem su im poslastica, posebno za vrijeme sušnog razdoblja. Hrane se različitim poljoprivrednim kulturama i korovskim biljkama, posebno pirikom. Vlažno i toplo vrijeme pogoduju razvoju larvi. U sušnom razdoblju ubušuju se u sočne krtole i intenzivno se hrane.

Mjere zaštite u eko poljoprivredi

Lavre skočibuba ne vole mahunarke (grašak, soju, pasulj, mahune, lupinu), heljdu, lan, uljanu repicu i to treba iskoristiti u planiranju plodoreda. Nije poželjno poslije žitarica gajiti povrtarske kulture ukoliko se na parceli nalazi veći broj larvi. Duboko jesenje oranje smanjuje broj larvi, dok im zbijeno i kiselo zemljište pogoduje, a sve što povećava ph, dodavanje kreča i ljuski od jaja, smanjuje njihov broj. Potrebno je redovno uništavati korov, prvenstveno piriku.

Za hvatanje larvi mogu se koristiti razne klopke, feromonske ili mamci, kao i narezano povrće. Kriške krompira, mrkve ili cikle zakopati na dubinu 10 do 12 cm i označiti štapom. Nakon 2 do 4 dana iskopati kriške i uništiti nakupljene larve. U toku vegetacije komade krompira ili repe zakopati na dubinu 5 do 15 cm i redovno iskopavati i uništavati larve.

U zemljište, tokom ljeta se ukopaju plastične čašice zapremine 0,25 do 0,5 l i na dno se postave kore krompira, lubenice, mrkve ili repe koje će privući larve. Svaka 3 do 4 dana treba prazniti čašice. Može se i malo udubljenje u tlu ispuniti travom, sijenom ili slamom, navlažiti i pritisnuti daskama. Nakon 2 do 3 dana te gomilice naseljavaju larve.

Efikasan način koji se primjenjuje je i da 1,5 do 2 sedmice prije sjetve krompira ili drugog povrća posade grupice od 10 do 15 zrna ječma, zobi ili kukuruza na udaljenosti 70 do 80 cm, i kada niknu iskopaju se i sakupe larve koje su privučene materijama koje luči sjeme tokom klijanja i nicanja. Također je korisno na rubovima vrta posijati mahunarke ili neven kako bi spriječile dolazak larvi iz okolnog tla, a dobrim se pokazala i sjetva jednog reda pasulja na 10 redova krompira. Ženke ne vole miris mahunarki i neće polagati jaja u blizini mahunarki.

Otopina kalij permanganata, 2 do 4 g na 10 l vode, također pomaže kod smanjenja broja larvi. Problem je jedino što ova otopina zakiseljava zemljište i ne treba je upotrebljavati na kiselim zemljištima. Njome se zalijevaju iskopane rupe u količini 0,5 do 1 l. U komad jute ili gaze, dimenzije 30x30 cm, staviti usitnjene sjemenke suncokreta ili žitarica pomiješane sa uljem. Na 100 m² postaviti 6 takvih mamaca. Poslije 10 do 12 dana sakupiti mamce i sakupljene larve.

Foto:purdue.edu


Tagovi

Eko zaštita Skočibube Žičari Žičnjaci Oštećenje korijena Larve Štete na usjevima žitarica Polaganje jaja Eko poljoprivreda Planiranje plodoreda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]