Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Loši susjedi
  • 10.05.2016. 08:00

Kako se riješiti mrava u bašti na prirodan način

Mravi će mjesto za mravinjak pronaći na zemljištu koje se ne prevrće i ne kopa. Oni ne vole uznemiravanje. Ako su mravi već izabrali vašu baštu za svoj mravinjak, onda je vrijeme da krenete u akciju.

Foto: Ian Redding/Bigstockphoto
  • 14.069
  • 314
  • 0

Svake godine u baštama, dvorištima i voćnjacima javljaju se mravi.

To su društveni insekti i formiraju mravinjake u koje mravi radnici donose hranu, brinu se o potomstvu i brane mravinjak od neprijatelja. Jedini zadatak koji ima kraljica mrava je da leže jaja o kojima se brinu sterilni radnici.

Pojačavaju kiselost zemljišta

Aktivnosti mrava u bašti ili voćnjaku možemo podijeliti na:

  • gaje lisne uši zbog ishrane „mednom rosom“. Različite vrste mrava preferiraju različite vrste biljnih ušiju
  • koriste zrelo voće, naročito oštećeno, za ishranu. Vole biljke sa većim sadržajem šećera (jagoda, mrkva, bundeva, grašak)
  • raznose sjeme korova
  • mravi su korisni i neophodni u ekosistemu bašte
  • izgrađuju mravinjake.

Ukoliko mravi naprave mravinjak blizu biljke ta biljka više ne raste i biljka propada. Ako se mravi nasele ispod debla voćke ona se za 2 do 3 godine može osušiti. Na mjestu gdje se nasele povećavaju kiselost zemljišta i to negativno utiče na biljke.

Mravi su čuvari lisnih ušiju, jer za ishranu koriste "mednu rosu" koju lisne uši izlučuju. Oni lisne uši brane od njihovih neprijatelja, kao što su: bubamare, zlatooke, osolike muhe. Gdje god se pojave lisne uši znajte da su i mravi u blizini. Upravo je ova simbioza između mrava i lisnih ušiju najveći problem.

Ne vole miris nane, valerijane i paradajza

Kako biste se riješili mrava treba ukloniti njihov uzrok, a to su biljne uši. Kada se upuštate u borbu protiv lisnih ušiju treba znati da se istovremeno treba posvetiti pažnja mravima, jer će mravi prenijeti biljne uši na novu lokaciju da bi ih zaštitili.

Mravi će mjesto za svoj mravinjak pronaći na zemljištu koje se ne prevrće i ne kopa. Oni ne vole uznemiravanje. Ako su mravi već izabrali vašu baštu za svoj mravinjak, onda je vrijeme da krenete u akciju.

Mravinjak treba duboko kopati, ne samo na površini. Potrebno je uništiti kraljicu koja je duboko pod zemljom. Raskopan mravinjak se može posuti krečom ili pepelom. Mravinjak se može zalijevati i vrelom vodom. Ovo zalijevanje treba ponavljati dok se mravi ne unište.

U voćnjaku treba zasaditi nanu i valerijanu koje će svojim mirisom da tjeraju mrave. Ukoliko se okolo debla zavežu grančice i listovi paradajza mravi se neće popeti u krošnju i neće donijeti lisne uši i braniti ih od prirodnih neprijatelja. Na deblo se mogu postavljati i ljepljivi pojasevi.

Različita reakcija na mirise

Mravi ne podnose jake, oštre mirise poput peršuna, lovora, anisa, lišća paradajza, origana, bijelog luka, pelina, cimeta, lavande, nevena, sirćeta, taloga kafe, limunove korice, krastavca, duvana. Različite vrste mrava različito reaguju na mirise. Ponekad je dovoljno u mravinjak zabosti grančice paradajza ili listove peršuna i oni će napustiti mravinjak.

Mravinjak se može posuti i vrućim pepelom, pšeničnim brašnom ili grizom. Takođe, mravi ne vole ni miris čađi. Za neke vrste mrava dovoljno je karton, površine 20cm², sa čađi staviti uz mravinjak i mravi će da se odsele.

Mravi ne vole ni miris biljnih ulja. U 10l vode dodati 2 šolje biljnog ulja, malo deterdženta za suđe ili šampona i malo sirćeta. Ovim preliti raskopan mravinjak. Postupak ponoviti nakon nekoliko dana.

Pripravak od paradajza

Pripravak od mladih listova ili zaperaka paradajza je odlično sredstvo za uklanjanje mrava iz bašte. Mravi ne vole paradajz u tolikoj mjeri da nikada ne prave mravinjake blizu paradajza.

Pripravak od ljute paprike

Ljuta paprika će djelovati kao repelent koji tjera mrave. Dovoljno je poprskati mjesto na kome se nalaze mravi rastvorom ljute paprike.

Pripravak od pelina

300g svježih listova i cvjetova pelina potopiti u 10l vode tokom 3 dana. Nakon tog perioda preparat procijediti i tretirati mravinjak.

Šećer i kvasac

Kvasac se prirodno nalazi u zemljištu i mravi ga redovno ukanjaju iz svog mravinjaka. Da bi pospješili razvoj kvasca možemo mravinjak zalijevati vodenim rastvorom šećera ili smjese kvasca, šećera i vode. Potrebno je ostaviti ovaj rastvor neko vrijeme da se kvasac aktivira i tada preliti mravinjak koji ste malo raskopali i ponovo zagrnuti mravinjak. Zagrtanje je potrebno uraditi zbog poboljšanja rasta kvasca u mravinjaku. Ovo će natjerati mrave da se odsele.

Mravi štite biljke od štetočina

Mali radnici ne nanose samo štetu biljkama, oni štite biljke od mnogih štetočina grinja, gusjenica, crva, puževa. Svojim svakodnevnim radom oni štite šumu na površini od 0,2h.

Ptice koriste mrave da bi se otarasile parazita tako što se "kupaju" u mravinjaku i na taj način se podvrgavaju dejstvu mravlje kiseline. Mravi su i hrana za ptice.

Baštenski mravi popravljaju strukturu zemljišta i na taj način pvećavaju plodnost. Povećavaju sadržaj pojedinih elemenata. Sadržaj kaliju u zemljištu gdje je mravinjak povećava se dva puta, a sadržaj fosfora i do 10 puta.

Foto: Ian Redding/Bigstockphoto


Tagovi

Mravi Lisne uši Mravinjak Suzbijanje mrava


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]