Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje biodiverziteta
  • 07.12.2019. 14:00

Kako organska poljoprivreda utiče na životnu sredinu?!

Organska proizvodnja zasniva se na četiri principa i to su: princip zdravlja, ekologije, pravičnosti i princip brige.

Foto: Depositphotos/voronin-76
  • 828
  • 33
  • 0

Poljoprivreda, kao jedna od najznačajnijih privrednih grana, predstavlja glavni i jedini izvor hrane. Kada govorimo o uticaju na zemljište i biodiverzitet, ono može biti direktno i indirektno i to u pozitivnom i u negativnom smislu.

U pozitivnom smislu, poljoprivreda utiče na očuvanje tla, a samim tim i na životnu sredinu, pod uslovom da se pravilno sprovode agrotehničke mere počev od obrade, plodosmene, đubrenja i regionalizacija useva i višegodišnjih zasada. Poznato je da višegodišnji zasadi, a posebno pošumljavanje brdovitih terena, sprečavaju eroziju.

Negativni uticaji poljoprivrede

To se sve odražava na proizvodnju bezbedne hrane, koja sadrži značajne hranljive materije kao što su vitamini, proteini, mineralne materije i niz esecijalnih jedinjenja koja su neophodna ljudskom organizmu. Poljoprivreda i indirektno, u pozitivnom smislu, utiče na očuvanje zemljišta, a samim tim i životne sredine jer je to uslov za proizvodnju dovoljne količine hrane, posebno one kvalitetene i ispravne.

U negativnom smislu, poljoprivreda, odnosno poremećaj diverziteta, razna zagađenja (što podrazumeva i hranu) reflektuje se na zdravlje ljudi, kao finalna štetna posledica. Zatim utiče kroz nepravilnu proizvodnju koja se ogleda u ostacima pesticida u hrani usled njihove nepravilne i prekomerne primene, ali i kroz veštačka đubriva, hormonskih biostimulatora, a posebno uvođenjem genetski modifikovanih organizama (GMO) u proizvodnju.

Koncept održivosti

Održiva poljoprivreda je strategija pronalaženja novih puteva, ponekad praćena brojnim rizicima koji se ogledaju u smanjenju prinosa i problemima u zaštiti bilja. Prelazak sa konvencionalnih sistema gajenja na koncept održivosti, podrazumeva brojne promene u tehnologijama, počev od obrade zemljišta, ishrane biljaka (đubrenja), nege useva u toku vegetacije, posebno zaštita od biljnih bolesti i štetočina i suzbijanja korova pa sve do berbe, pakovanje i skladištenje proizvoda.

Organska poljoprivreda predstavlja sistem održive poljoprivrede, koji potencira upotrebu pored ostalog lokalnih resursa i na taj način održava ekološku ravnotežu i umanjuje negativan uticaj poljoprivrede na biodiverzitet i tlo. Podrazumeva stroge kriterijume u proizvodnji hrane, kako biljnog tako i životinjskog porekla, koje su definisane zakonskim odredbama i pravilnicima kojima se kontroliše takva proizvodnja, počev od parcele na kojoj nisu primenjivane hemijske mere najmanje tri godine, pa do uputstva šta treba koristiti u samoj proizvodnji.

Celokupna produkcija je sa farme

U biljnoj proizvodnji dozvoljena je upotreba organskih đubriva, poreklom sa farme koja pripada gazdinstvu, kao i upotreba organskih i mikrobioloških hraniva, koja se nalaze na spisku pravilnika. Njihova proizvodnja i upotreba je značajna. Kod nas je to uglavnom: stajnjak sa poljoprivrednih gazdinstava, tečni stajnjak, osoka, zelenišno đubrivo, glistenjak, žetveni ostaci, kokošji stajnjak (guano) i kompost. Još uvek je retka primena komunalnog i industrijskog prerađenog otpada, komunalnog gradskog otpada, zelenišnog đubriva, slame i drugih organskih materija.

Bitno je znati da celokupnu produkciju organskih hraniva, kao što su stajnjak sa farme, tečni stajnjak, osoka i dr., treba koristiti na parceli. Primena bi trebala biti na takav način da osigura najveći mogući stepen iskorišćenosti hranljivih materija i najmanji mogući gubitak u otpad.

Cilj je očuvanje biodiverziteta

Zaštita od biljnih bolesti i štetočina ogleda se u agrotehničkim merama, korišćenjem predatora, parazitoida i bioloških insekticida i fungicida. Za proizvodnju animalnih proizvoda, odnosno uzgoj domaćih životinja, takođe je propisan pravilnik, koji predviđa posebne uslove od toga kako se podižu staje, odnosno farme pa do ispaše i ishrane domaćih životinja.

Ovako koncipirana poljoprivreda, doprinosi očuvanju biodiverziteta i zaštiti životne sredine, očuvanju tla, pravilnoj ishrani populacije i očuvanju ljudskog zdravlja i razvoja seoske sredine. Ovaj vid poljoprivredne proizvodnje najbliži je ekologiji i njenim principima. Ipak "organski" znači više nego samo proizvodnju bez sintetičkih materijala. Prirodni resursi kao što su zemljište i voda, koriste se na ekološki održiv način i čuvaju se za buduće generacije.

Primena najviših standarda zaštite zdravlja

Ovaj princip predstavlja sistem upravljanja proizvodnjom poljoprivrednih i drugih proizvoda, koji unapređuje i povećava biodiverzitet, na najbolji način štiti zemlju i primenjuje najviše standarde zaštite zdravlja bilja i životinja.

Da li organska proizvodnja ima budućnost u Srbiji?

Organska poljoprivreda zasniva se na četiri osnovna principa, prema naznakama Međunarodne federacije pokreta za organsku poljoprivredu i to su: princip zdravlja, ekologije, pravičnosti i princip brige.

Međuzavisnost organske proizvodnje i biodiverziteta leži u činjenici da se primenjuju ekološki principi i agroekološke mere u cilju oživljavanja prirodnih bioloških ciklusa. Koncept održivosti je neminovan proces, ne samo kao koncept očuvanja ekosistema i ljudskog društva već i kao rentabilniji i ekonomski opravdaniji program, objašnjava diplomirani inžinjer ratarstva i povrtarstva, Suzana Rašić, iz PSSS Niš


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Izvor hrane Sprečavaju eroziju Očuvanje zemljišta Poremećaj diverziteta Organska poljoprivreda Tečni stajnjak Biodiverzitet Suzana Rašić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

''Baba Maro, kod vas već tolika zelena salata, luk i grašak, a moja tetka tek planira šta će gde da sadi!''

Dok sam ja ''krala'' zanat od komšinice, Tara je obišla baštu, sa baba Marom prodiskutovala na temu baštovanstva, 😄 tražila bube i gliste. Ovo je ujedno i najava za seri...

Više [+]