Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 12.05.2022. 07:30

Kako možemo smanjiti brojnost štetnih insekata u usevima?

Usisavanje insekata i fizičke barijere su samo neke od metoda suzbijanja štetnih insekata.

Foto: Depositphotos/softkrafts.live.com
  • 324
  • 34
  • 0

Mehaničke i fizičke mere predstavljaju najstariji način zaštite bilja od delovanja štetočina i prouzrokovača oboljenja. Razvoj primene ovih tehnika je tekao usporeno. Od jednostavnog ručnog sakupljanja insekata do savremenih mašina koje rade na istom principu.

Ove mere obuhvataju: obradu zemljišta, sakupljanje štetnih organizama, navodnjavanje, pranje, delovanje sunca (solarizacija, zagrevanje) delovanje mraza i negativne temperature, postavljanje zamki, paljenje vatre, zadimljavanje, prekrivanje, dezinfekcija vodenom parom i mnoge druge. U novije vreme koristi se dejstvo električne energije, zračenja, svetlosnog spektra.

Obrada zemljišta, solarizacija i fizičke barijere

Prevrtanjem zemlje izlažemo insekte i druge štetočine koji se nalaze u dubljim slojevima na površinu. Tako postaju lak plen za grabežljivce, ptice. Narušava se struktura kanala kroz koje su se kretali kroz zemljište.

Solarizacija predstavlja zagrevanje zemljišta delovanjem sunca. Često se pojačava prekrivanjem zemljišta folijama u periodu do šest sedmica. Temperatura ispod folije se znatno poveća, preko 37ºC, što rezultira uginićem štetočina i dezinfekcijom. Mana ove metode je što nije selektivna i stradaju korisni organizmi.

Raznim namenskim platnima ili mrežama radi se pokrivanje ili ograđivanje useva. Tako postavljamo fizičku barijeru koju štetočine ne mogu da prođu. Platno mora biti potpuno priljubljeno na površinu zemlje. Ovakvi prekrivači se uklanjaju u slučaju da smo prekrili usev, a nastupilo je cvetanje. Potrebno je omogućiti pristup oprašivačima.

Platno mora biti potpuno priljubljeno na površinu zemlje (Foto: Depositphotos/ilixe48)

Usisavanje insekata

Mogućnost usisavanja biljaka iskorišćena je za razvoj mašina koje se koriste u staklenicima i na otvorenom. Metoda je veoma efikasna u smanjenju populacije insekata i njihovog uklanjanja iz krošnje biljaka.

Veoma je efikasna kada je u pitanju suzbijanje lisnih vaši, grinja, tripsa, mušica, cikada, stenica, belih mušica i sličnih vrsta.

Odzvonilo pesticidima? Patentiran usisivač za mehaničko uništavanje štetočina

Ranije mašine su radile na principu usisavanja, a savremenije izvedbe imaju dva sistema: usisavanje i duvanje. Tako je povećana efikasnost njihovog rada koja još zavisi od brzine kretanja mašine i brzine protoka vazduha.

Nedostatak ovakvih uređaja je što mogu doprineti širenju nekih oboljenja, jer se sa strujom vazduha oslobađaju i raspršuju spore patogenih gljivica.

Testiranja u Izraelu su pokazala da je u sistemu koji kombinuje usisavanje sa uduvavanjem prosečno 2,9 puta smanjenje broja tripsa u plastenicima gde se uzgaja vlašac u poređenju sa suzbijanjem u tretmanima bez usisavanja. Postignuto je smanjenje oštećenja lišća od tripsa u proseku za 1,8 puta. Samim tim smanjuje se i količina potrebnih pesticida.

Odlična zamena za pesticide

Ovakve mašine su se pokazale kao odlične u organskoj poljoprivredi i kao alternativa pesticidima. Vakumske jedinice se mogu pričvrstiti na traktor, a za manje staklenike i plastenike razvijene su manje ručne mašine. Mrežasta vreća se pričvršćuje na otvor izlaska vazduha i sakuplja insekte.

Izraelski istraživači su testiranje obavili na usevima začinskog bilja, prvenstveno luka vlasca. U SAD se ovakva tehnologija primenjuje na jagodama u borbi protiv stenica.

Kada je reč o hobi vrtlarima, ima onih koji, na primer, stenice skupljaju malim, ručnim usisavačima. 


Tagovi

Usisavanje insekata Zaštita bilja Alternativna zaštita bilja Solarizacija Suzbijanje štetočina Obrada zemljišta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB