Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 10.01.2022. 13:00

Kako dobiti certifikat za organsku proizvodnju u BiH?

Ključno je da su kuće koje izdaju certifikat ovlašćene od nadležnih institucija i akreditovane po međunarodnim standardima. Najveća odgovornost je na proizvođaču od čije spremnosti da se upusti u proces i poštuje preporuke, zavisi da li će ga dobiti ili ne.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.866
  • 239
  • 0

Dobiti certifikat za organsku proizvodnju je proces koji može trajati jednu do tri godine, ako su ispunjeni svi uslovi, i zato je potrebno mnogo strpljenja i truda.

Proizvođač, tj. operator, mora se pridržavati svih principa organske proizvodnje i zahtjeva koje pred njega postave kontrolori.

Ko je operator?

Operator je poljoprivredno gazdinstvo, preduzetnik, pravno lice koje proizvodi, uvozi, pakuje, prerađuje, skladišti ili stavlja u promet organske proizvode. Oni mogu biti:

  • primarni poljoprivredni proizvođači proizvoda biljnog ili životinjskog porijekla;
  • prerađivači poljoprivrednih proizvoda koji se koriste kao hrana, proizvođači hrane za  životinje;
  • proizvođači organskog biljnog reproduktivnog materijala;
  • proizvođači kvasaca koji se koriste kao hrana ili hrana za životinje;
  • trgovci upakovanim proizvodima koji kupuju ili prodaju proizvode bez pakovanja ili dodatnog obilježavanja proizvoda;
  • trgovci neupakovanim proizvodima ( proizvodi u rinfuzi ) koji kupuju i prodaju proizvode bez pakovanja i dodatnog obilježavanja;
  • trgovci koji kupuju, pakuju i obilježavaju proizvode prije dalje prodaje;

Kuće za certifikaciju

Certifikacione kuće u BiH akreditovane su u skladu sa međunarodnim standardima. Na prostoru Republike Srpske i Federacije BiH najveći broj klijenata imaju njih tri, kod kojih proizvođači, aktuelni ili oni koji to tek planiraju postati, mogu dobiti certifikat.

Poštuju se međunarodni standardi (Foto: Depositphotos/Jim_Filim)

Kuće su ovlašćene od strane nadležnih ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Riječ je o "Organic control system" iz Subotice koja ima svoje predstavništvo, tj. poslovnu jedinicu za Republiku Srpsku, u Krnetama kod Laktaša. Druga kuća je "Organska kontrola" iz Sarajeva i treća "Ecocert SA", sa sjedištem u Mostaru.

Postupak prijavljivanja

Prvi korak za budućeg organskog proizvođača podrazumijeva pismeno ili usmeno obavještavanje certifikacione kuće o namjerama prijavljivanja. Nakon toga operatoru se dostavljaju informacije o programu kontrole i certifikacije i potvrđivanja u organskoj proizvodnji, kao i prijava za ove aktivnosti.

Nakon što proizvođač izvrši svoje obaveze, dostavlja mu se cjenovna ponuda. Ukoliko je prihvati, potpisuje se ugovor  i dodjeljuje mu se jedinstveni evidencioni broj. Datumom potpisivanja počinje period konverzije. Operator time prihvata, odnosno, obavezuje se da će primjenjivati sve zahtjeve navedene u standardima i nacionalnim propisima.

Sljedeći korak je dostavljanje detaljno popunjenog Plana upravljanja nakon čega se zakazuje kontrola.

Kontrola gazdinstva

Tokom kontrole na imanju mora biti prisutan vlasnik gazdinstva ili osoba zadužena za proizvodnju koji bi pri sebi trebalo da imaju dokaze o proizvodnji i finansijsku dokumentaciju. Drugim riječima, sve što operator uradi, treba da se dokumentuje, slikama, računima i ostalim dokazima. Čuvajte i evidentirajte sve što radite jer ćete tako lakše ispuniti zahtjeve koje se pred vas postave. 

Sve što operator uradi, treba da se dokumentuje (Foto: Depositphotos/robert_g)

Kontrolor nakon posjete sačinjava izvještaj sa prilozima i nalazima, koji dostavlja certifikacionoj kući na preispitivanje. Ukoliko je bilo nejasnoća, operator dostavlja nedostajuću dokumentaciju zatraženu u kontroli. Po okončanju ovog postupka izdaje se konačni račun za ovaj dokument. Može doći do plaćanja dodatnih troškova kao što su npr. uzorkovanje, slanje uzoraka i laboratorijske analize i kontrole drugih lokacija.

Tri odluke

U konačnici mogu uslijediti tri odluke. Prva je o tome da se izdaje certifikat o organskoj proizvodnji kojim se potvrđuje organsko porijeklo, odnosno, status proizvoda. Druga je da se on izda uz obavještenje o neusaglašenostima sa jasno definisanim rokovima za njihovo otklanjanje i treća odluka – da se odbije certifikacija.

Ovaj se dokument šalje elektronski i poštom operatoru koji nakon toga može da odštampa etiketu u skladu sa uputstvom za obilježavanje. Na njoj treba da stoje entitetski znak za organske proizvode i broj koda kontrolne kuće. Takođe se može obilježiti i proizvod iz perioda konverzije koji sadrži entitetski znak za proizvode iz tog perioda i oznaku za certifikovani proizvod iz perioda konverzije po isteku godinu dana od sklapanja ugovora sa certifikacionom kućom.

To što je domaće, ne znači da je organsko (Foto: J. Kuzmić)

Oznaka je različita od kuće do kuće, kao i kod, odnosno, logo. Ipak, jedna stvar mora da bude svima jasna – samo certifikovani proizvod je organski proizvod. Bez toga, oni se mogu svrstati samo pod tradicionalni, domaći, itd.

Veći podsticaji

Dakle, postupak dobijanja certifikata nije lak. Dodatan podsticaj može da bude namjera nadležnih institucija pa i pojedinih opština da se u narednim godinama podržava ovakav način proizvodnje sa višim novčanim iznosima.

Što znače pojedine oznake na hrani koje garantiraju podrijetlo i kvalitetu?

Konkretno, u Republici Srpskoj, u 2021. godini, podsticaj po hektaru organske proizvodnje iznosio je 600 KM, a troškovi certifikacije sufinansirani su sa 50 posto. I u Evropi i svijetu povećavaju se površine pod organskom poljoprivredom, broj proizvođača, kao i podsticaji.

Sve je više površina pod organskom proizvodnjom (Foto: B.Kecman)

Sve ovo predstavlja ogromnu šansu za razvoj ovog tipa proizvodnje u BiH.

Ukupno je u državi nešto više od 100 proizvođača koji su u procesu certifikacije ili posjeduju taj dokaz o organskoj proizvodnji.


Fotoprilog


Tagovi

Organska proizvodnja Organic control system Ecocert Organska kontrola Certifikacija Konverzija Kontrolor Operator Certifikat


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.


Partner

Agroklub d.o.o. BiH

Halilovići 10, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
e-mail: info@agroklub.ba web: https://www.agroklub.ba

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁