Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kišne gliste
  • 04.02.2021. 12:30

Jedna kišna glista dovoljna je da popravi plodnost i učinkovitost tla

Kišne gliste su pravi pomoćnici u bašti koji se aktivno kreću kroz zemljište i stvaraju brojne kanaliće. Hraneći se organskom masom obogaćuju tlo i poboljšavaju njegovu plodnost.

Foto: Depositphotos/morozicoff@yandex.ru
  • 1.451
  • 385
  • 0

Kišne gliste (Lumbricus terrestris) su izuzetni pomoćnici svakom baštovanu. Bez njih nema plodne zemlje. Njihovo člankovito ili valjkasto tijelo dugačko je oko 30cm. Kroz zemljište se kreću puzanjem, skupljajući i šireći trbušne mišiće.

Možemo ih naći u skoro svim tipovima tla. Veoma često su zastupljene u stajskom đubrivu i u zemlji koja je dovoljno vlažna i bogata organskom materijom. Aktivne su od ranog proljeća pa sve do kasne jeseni, a iz tla izlaze poslije kiše ili tokom noći.

Prirodna sterilizacija tla

I pored toga što su izuzetno korisne, veliki broj ljudi smatra da ih treba uništavati i vjeruju da su štetočine. Neznanje i predrasude su od nas napravili najveće neprijatelje ovih korisnih organizama. Ne prave štetu na biljkama niti se hrane njihovim korjenjem.

Što im je veći broj u tlu, ono je kvalitetnije i plodnije. Smatra se da plodno zemljište na jedan metar kvadratni treba imati između 200 i 400 kišnih glista koje mogu da prerade dva kilograma organske materije. U toku dana, dovoljna je jedna da stvori šest grama svojih izlučevina koje popravljaju plodnost.

Broj glista pokazuje koliko je tlo zdravo - privucite ih

Veoma su aktivne u tlu i kreću se u svim pravcima. Tom prilikom prave kanaliće kroz koje se slijeva voda i vrši prozračivanje. Biljke taj prostor koriste za rast korjenčića. Svojom aktivnošću gliste regulišu pH reakciju, učestvuju u stvaranju humusa, poboljšavaju strukturu i kvalitet tla. U njemu se povećava sadržaj minerala, posebno fosfora, kalcijuma i magnezijuma.

Osim što ga poboljšavaju, kišne gliste takođe vrše dezinfekciju i sterilizaciju. Uz njihovu pomoć smanjuje se i prisustvo prouzrokovača biljnih bolesti.

Mnogi uzgajivači sobnog bilja koriste se jednim trikom. U saksiju sa biljkom stave jednu kišnu glistu. Ona će poboljšati strukturu tla i spriječiće zbijanje supstrata. Osim toga, u posudi neće biti zemljišnih štetočina.

Za veću brojnost - plitko orati

Takođe veoma osjeljivi organizmi. Njihova brojnost je mala na zbijenim terenima, kao i onima koji se stalno oru i često obrađuju, ali i tamo gdje se dodaju industrijska đubriva ili se obavljaju tretiranja pesticidima.

Kako bi privukli kišne gliste i osigurali im optimalne uslove, zemlju u bašti treba ili plitko orati ili uzgajati povrće na površinama koje se ne obrađuju. Malčiranje parcele biomaterijalom obezbjediće dovoljno organske mase za ishranu glista. Malč, koji prekriva tlo, zaštitiće ga od prevelikog zagijavanja i isušivanja tokom ljeta. U vlažnoj zemlji ima više glista. Njihovo tijelo je osjetljivo i potreban je određeni nivo vlage, kako bi se neometano kretale i hranile.

Površine na kojima se primjenjuju mineralna đubriva i razni preparati su siromašnija glistama, To je slučaj i sa terenima koji imaju pH iznad 5,5. Ne podnose alkalnu sredinu. Najbolje im odgovaraju ilovasta i blago kisela zemljišta.

Tokom sušnog ljetnog perioda, povlače se u dublje slojeve, ali se tu ne mogu razmnožavati. Zbog toga ih je više u tlu koje se malčira, zbog povoljnijeg vodno - vazdušnog režima i u takvoj sredini ima ih više nego u zemlji koja je nepokrivena tokom zime i ljeta.


Tagovi

Kišne gliste Organska materija Plodno tlo Stajsko đubrivo Prozračivanje tla Malčirati Plitko orati


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]