Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema jabukovog sirćeta
  • 02.10.2018. 08:00

Jabukovo sirće - apsolutni lijek iz davnina

Jedna jabuka dnevno drži doktora dalje od kuće stara je izreka, a tu je jabuku najbolje je preraditi u ljekovito sirće. Od plodova divljih jabuka dobićete najkvalitetnije ljekovito sirće.

Foto: Pixabay/rawpixel
  • 11.646
  • 488
  • 0

"Jedna jabuka dnevno drži doktora dalje od kuće", je stara engleska poslovica. I na našem području jabuka je cijenjena kao voće koji sprečava bolesti, poboljšava imunitet i daje organizmu niz poboljšanja. Plod jabuke sadrži voćne šećere, mnogobrone minerale (kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, sumpor, željezo i druge), razne vitamine, enzime, pektine, celulozna vlakna. Najcjenjeniji su plodovi divljih jabuka od kojih se priprema najkvalitetnije jabukovo sirće.

Jabukovo sirće apsolutni izvor zdravlja

Od plodova jabuke dobija se sirće koje je izuzetne ljekovite i hranjive vrijednosti. Ono sadrži 20 vitamina i minerala, a jedna kašičica sirćeta dnevno je dovoljna da zadovolji potrebe ljudskog organizma. Voćni šećeri iz ploda jabuke se tokom procesa fermentacije pretvaraju u sirćetnu kiselinu. Ukoliko sirće pripremamo od plodova divljih jabuka dobićemo izuzetno ljekovito sirće. Za pripremu ovog sirćeta mogu se koristiti i plodovi sa stabala koja nisu tretirana hemijskim sredstvima.

Sirće pozitivno djeluje na cijeli ljudski organizam, poboljšava imunitet, čisti krv od toksina, smanjuje pojavu ugrušaka i visokog krvnog pritiska, reguliše holesterol i nivo šećera u krvi. Osim toga, ubija bakterije, gljivice i druge mikroorganizme, pomaže kod pojave prehlade, gripe, upale sinusa, problema sa kožom, kosom. Koristi se i kod problema sa gastritisom, reumom, zapaljenjem zglobova, ili kada želimo poboljšati naše intelektualne i fizičke sposobnosti. Kod starijih ljudi jabukovo sirće sprečava pojavu senilnosti.

Zbog svog antibakterisjkog i dezinfekcijskog djelovanja izuzetno djeluje kod problema sa probavom. Smanjuje pojavu nadutosti, reguliše rad crijeva, neutrališe toksične bakterije u crjevima. Ublažava infekcije urinarnog trakta, a povoljno djeluje i kod problema sa disajnim organima. Kod upale grla koristi se razrjeđeno sa vodom za ispiranje usta. U čašu tople vode doda se 1 do 2 kašičice jabukovog sirćeta i time se ispere usna šupljina.

U kozmetici se koristi za ublažavanje problema sa bubuljicama, brže zarastanje rana, ogrebotina, čišćenje lica.

Priprema jabukovog sirćeta

Za pripremu jabukovog sirćeta uzimaju se zreli i zdravi plodovi, bez znakova oštećenja i oboljenja. Ne koristiti plodove sa stabala koja su tretirana hemijskim sredstvima. Plodove treba dobro oprati, očistiti od peteljki i ukloniti sjemenu kućicu. Meso ploda isjeći na manje komadiće, a plodovi se mogu samljeti, izrendati. Ovako pripremljene jabuke sa sokom koje puste stavljamo u posudu. Za male količine dovoljna je jedna veća staklena tegla.

Količina šećera zavisi od slatkoće plodova i kreće se od 300 do 500g na 5kg jabuke. Ukoliko jabuke puste malo soka možemo dadati manju količinu vode do 0,5l na 5kg jabuke. Tečnosti treba da bude toliko da su jabuke ispod nivoa tečnosti. Obratitit pažnju da posuda ne smije biti ispunjena do kraja zbog  pjenjušanja i stvaranja gasova u toku procesa fermentacije. 1/3 do ¼ posude treba da je prazna kako ne bi došlo do curenja.

Dobro promiješati sadržaj posude i prekriti je gazom. Kontrolisati proces fermentacije. Temperatura utiče na brzinu procesa fermentacije. Posuda treba da je na toplom mjestu. Cjeli proces fermentacije traje od 10 do 15 dana tokom kojeg se jabuke podižu, a tečnost postaje mutna. U toku fermentacije izdvaja se metil alkohol pa se posuda treba držati u prostoriji sa dobrom ventilacijom ili napolju kada je toplo vrijeme. Kada se proces fermentacije završi jabuke padaju na dno, a tečnost se izbistri.

Na kraju je potrebno sirće procijediti. Ukoliko želite bistrije sirće dovoljno je da tokom 10 dana nekoliko puta procijedite sirće. Sirće se čuva u zatvorenim bocama na suvom.


Tagovi

Jabukovo sirće Recept Jabuke Fermentacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P