Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet zraka
  • 04.12.2020. 11:30

Izdvojeno pola miliona KM za mjerenje kvaliteta zraka u FBiH

Dugogodišnji problem zagađenja zraka, njegovo mjerenje i kontrola, jedan su od prioriteta u zaštiti okoliša i zdravlja stanovništva. Zbog tog razloga, potrebno je što prije nabaviti mjerne stanice.

Foto: Jelena Gajić Đokić (ilustracija)
  • 64
  • 11
  • 0

Na juče održanoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, odlučeno je da izmjenom Programa utroška sredstava namijenjenih za provođenje Akcionog plana Strategije okoliša, Vlada FBiH omogući da Fondu za zaštitu okoliša FBiH bude doznačen i prebačen iznos, koji je potreban za nabavku dvije automatske monitoring stanice za mjerenje kvaliteta zraka, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Pomenute stanice omogućavaju simultano mjerenje fizičko - hemijskih parametara, kao i onih meteoroloških koji su dio mreže monitoringa kvaliteta zraka i od velikog su značaja za Federaciju BiH. Njih će nabaviti Fond, a zatim ih ustupiti na korištenje Federalnom hidrometeorološkom zavodu, po osnovu sklopljenog ugovora.

Problem zagađenja zraka kao priroritet

Dugogodišnji problem zagađenja zraka, njegovo mjerenje i kontrola, jedan su od prioriteta u zaštiti okoliša i zdravlja stanovništva. Zbog tog razloga, potrebno je što prije nabaviti mjerne stanice i za gradove Bihać i Livno.

U skladu s tim, Rebalansom budžeta Federacije BiH za 2020. godinu je, kroz stavku "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - Akcioni plan strategije okoliša", obezbijeđeno 500 hiljada KM.

Biodiverzitet doveden na ivicu opstanka - šta možemo učiniti?

Podsjećamo da smo nedavno pisali o narušenom biodiverzitetu i kako poremećeni ekosistemi dovode do sve većih klimatskih promjena, a što u krajnjem slučaju utiče i na otežanu poljoprivrednu proizvodnju.

Naša zemlja nalazi se među 6 evropskih i jedna je od 153 svjetska centra biodiverziteta, po biološkoj raznovrsnosti.

Promocija obnovljivih izvora energije

 Iz simbioze čovjeka i prirode nastale su brojne kultivisane biljne i životinjske vrste. Vjekovima su se sticala znanja i vještine, koje su se prenosile na potomke. Mi i dan danas crpimo saznanja iz daleke prošlosti, mada često nismo svjesni vrijednosti svega toga.

Potrošači u BiH sve više priznaju značaj organske proizvodnje

Često se u kontekstu očuvanja okoliša, zaštite prirodnih resursa, spominje i organski uzgoj koji pomaže u promociji obnovljivih izvora energije i jačanju malih, loklanih proizvođača. Postoji višestruka korist bavljenja navedenim tipom poljoprivredne proizvodnje.

Pored zdravstvenih i ekonomskih benefita kod ljudi, osnovna zadaća koja se ispunjava kroz taj koncept gajenja usjeva je zaštita prirodnih resursa i okoliša koji su osnov poljoprivrede i proizvodnje hrane u globalu.


Tagovi

Zaštita okoliša Kvalitet zraka Monitoring stanice Poremećeni ekosistemi Narušen biodiverzitet Kultivisane biljne vrste


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]