Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći proizvodi
  • 23.10.2021. 10:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Glavatićevo

Hodžići: Proširit ćemo plastenički uzgoj jer se domaći proizvodi sve više cijene

Obrađuju više od sedam dunuma zemlje, a za plasman nisu zabrinuti jer bez problema prodaju sve što proizvedu i prerade. Okušali su se i uzgoju rasada, što se pokazalo veoma uspješnim.

  • 694
  • 361
  • 0

Trideset kilometara uzvodno od Konjica, nalazi se svojevrsni raj na zemlji - selo Glavatićevo. S obzirom da je smješteno između Boračkog jezera i rijeke Neretve, pogodno je za seoski turizam. Čista Neretva, nezagađen zrak i blizina okolne šume idealni su za odmor, a za one avanturističkog duha, u blizini su dostupne i rafting staze. Mjesto kao stvoreno za miran i zdrav život, dodatno je utjecalo na Almira Hodžića da se nakon ratnih dešavanja vrati u rodno selo, koje je bilo skoro u potpunosti pogoreno.

Nakon povratka, Almir, poznatiji i kao Kima, zajedno sa suprugom Elmom i majkom Havom odlučio se posvetiti poljoprivredi i eko plasteničkoj proizvodnji. Imaju i dvije maloljetne kćerke, koje im rado pomažu poslovima na njivi. Registrovali su i obrt pod nazivom "Povrće Hodžić".

"Naša primarna djelatnost je proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju, mada se bavimo i preradom povrća i voća. Posjedujemo 600 m2 plastenika, a uzgoj na otvorenom proteže se na sedam dunuma zemlje", priča za Agroklub Hodžić.

Što ne prodaju u svježem stanju, prerađuju

Proljetnu sjetvu čine paprika, paradajz i mladi krompir dok u jesen siju salate, špinat, mladi luk i blitvu. Praktikuju i zimsku proizvodnju kupusa, tako da tokom cijele godine imaju šta da beru i uzgajaju. Ove sezone po prvi put ušli su u proizvodnju tikve hokaido i zadovoljni su ostvarenim prinosima.

Tokom cijele godine proizvode povrće

"Trenutno smo u fazi prerade. Od kiselog programa radimo ajvar, kiselu papriku i šarenu salatu. Što se tiče voća, pripremamo tradicionalni bestilj od šljive, sušenu šljivu, hladno cijeđeni pasterizirani sok od jabuke, pekmez od slatke, ali i od divlje jabuke (zukve), jabukovo sirće, pekmez od kruške, zatim od šipurka (divlja ruža) i jedan interesantan proizvod, a to je slatko od tikve", navodi naš sagovornik, dodajući da su zadovoljni ovim što rade zato što to vole, a ujedno im je to i osnovni izvor prihoda pa su mu i maksimalno posvećeni.

Svoje proizvode plasiraju na pijaci u Konjicu, a snabdijevaju i restorane oko Boračkog jezera. Posebno ističu saradnju sa lokalnom firmom "Tiha dolina", koja se bavi otkupom voća i povrća, ima vlastitu hladnjaču i već godinama otkupljuje sve što Hodžići ne stignu prodati ili preraditi.  

Proizvode i presadnice povrća

Kako je poljoprivreda djelatnost u kojoj se uvijek ima šta proširivati, a svaka proizvodnja vuče onu drugu, svaka nova kultura predstavlja izazov, a njena berba uspjeh.

"Pored uzgoja povrća, bavimo se i proizvodnjom presadnica svih povrtlarskih kultura koje se rade iz presada. Za te svrhe koriste se samo profesionalna sjemena i supstrati, a kupcima garantujemo kvalitet i sigurno porijeklo rasada", priča nam Almir. Kako kaže, posebno se zahvaljuje agronomu Nihadu Baliću, koji mu je uvijek pomagao svojim savjetima i usmjeravao ga pri izboru sjemena.

Najljepše uređeni štand na "Konjic Food Fest"-u

S obzirom da naš sagovornik ne radi nigdje i da mu je ovo jedini vid zarade, veoma je zadovoljan tim poslom. Njihovi proizvodi prepoznati su na području cijele općine Konjic, a kupci koji ne posjećuju pijacu kontaktiraju ih putem FB stranice Povrće Hodžić.

Proizvodi koji su prepoznati na tržištu

Na nedavno održanom sajmu "Konjic Food Fest" nagrađeni su za najljepše uređeni štand u konkurenciji od 80 izlagača, a prema njegovim riječima, u planu imaju proširivanje plasteničke proizvodnje na površinu od jednog dunuma jer smatraju da će potražnja kvalitetnog domaćeg voća i povrća rasti.


Fotoprilog


Tagovi

Almir Hodžić Domaće voće i povrće Konjic Food Fest Proizvodnja presadnica Povrće Hodžić


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !