Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 17.06.2022. 07:30

Hajdučka trava najbolji domaći biostimulans, ali i insekticid

Na površini biljaka nalaze se mnogobrojni mikroorganizmi, a kod hajdučke trave možemo pronaći preko 600 izuzetno korisnih vrsta. Upravo joj to daje prednost kada su u pitanju prirodni biostimulansi

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 1.313
  • 135
  • 0

Poklonicima preparata od biljaka poznata je upotreba koprive, gaveza, sleza i mnogo drugih vrsta. Međutim, hajdučka trava ili stolisnik Achillea millefolium može biti od izuzetne pomoći i koristi u bašti ili voćnjaku.

Osim što je poznata kao lekovita biljka, od nje se mogu pripremati efikasni insekticidi i biostimulator.

Jednostavan insekticid

Kao insekticid od lisnih vaši, bele mušice i drugih sitnih insekata priprema se tako što se uzme do tri kilograma zelene ili jedan kilogram suve hajdučke trave koja se prelije vrelom vodom, toliko da bude potopljena i ostavi sledeća dva dana.

Prirodno NPK đubrivo - od čega i kako ga napraviti?

Dobijena tečnost se procedi, razredi vodom u količini do 10 l i spremna je za primenu.

Najbolji domaći biostimulans

Na površini biljaka nalaze se mnogobrojni mikroorganizmi, a kod hajdučke trave možemo pronaći preko 600 izuzetno korisnih vrsta. Upravo joj to daje prednost kada su u pitanju prirodni biostimulansi.

Pored toga ima bogat sadržaj hranjivih elemenata, jer koren prodire duboko u zemlju i iz dubine izvlači kalcijum, kalijum, mangan, magnezijum, bakar, gvožđe i fosfor. Jedna je od retkih biljnih vrsta koja je sposobna da usvaja i akumulira bakar koji jača imunitet biljaka.

Na njoj se nalaze mnogobrojni mikroorganizmi (Foto: M.Popić)

Zahvaljujući tim osobinama možemo napraviti odlično biostimulativno sredstvo za rast biljaka i veći rod. Biljku berite kada se podigne jutarnja rosa i usitnite. Masom napunite 3/4 staklene tegle od tri litra, ali ne treba je previše zbijati. Prelije se vodom, zatvori poklopcem i ostavi na tamno mesto. Povremeno protresite teglu. U zavisnosti od temperature biće gotov za oko 15 ili više dana.

Kako ga koristiti?

Gotov biostimulans se procedi i može da se primenjuje takav ili se razredi vodom u zavisnosti od učestalosti primene. Dovoljno je da se koristi jednom u 21 dan. Kod češće upotrebe dobijeni rastvor se razredi vodom.

Često se primenjuje na stablima jabuke, šljive, trešnje, ali i drugog voća i povrća. Pre upotrebe potrebno je uraditi tretiranje jedne grane na voćnom stablu ili jedne biljke kada je u pitanju povrće. Različite sorte i hibridi reaguju na jedinstven način. Tokom celog perioda vegetacije ovo je jeftin, lako dostupan biostimulator i možemo ga praviti prema potrebi.


Tagovi

Hajdučka trava Stolisnik Achillea millefolium Biljni insekticid Biostimulans Lisne vaši


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao