Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatiborski okrug
  • 19.05.2018. 08:30

Grad Užice podržava organsku poljoprivredu

Zlatiborski okrug ima brojne tradicionalne proizvode, koji su prepoznatljivi na tržištu i koji su zbog prirodnih uslova specifično proizvedeni baš u ovom kraju. Ovaj kraj u budućem periodu može biti poznat i po organskim proizvodima. Interesovanje za ovu proizvodnju vlada i zbog blizine turističkog centra, planine Zlatibor, gde proizvođači lako mogu da prodaju svoje proizvode.

Foto: Julijana Radenković
  • 395
  • 70
  • 1

Projekat "U susret razvoju organske poljoprivrede u Zlatiborskom, Raškom i Podunavskom okrugu" između ostalog imao je za cilj da promoviše proizvođače organskih i tradicionalnih proizvoda iz ovih okruga. Kao rezultat partnerstva između Udruženja Fenomena iz Kraljeva i Centra za organsku poljoprivredu Užice, jedna od aktivnosti projekta je javni događaj u svrhu promocije organskih i tradicionalnih proizvoda  iz Zlatiborskog okruga. Pored toga, i Grad Užice se potpisivanjem memoranduma o saradnji i podršci organskoj poljoprivredni pridružilo Opštini Arilje, Gradu Kraljevu i Opštini Velika Plana, kojim je predviđeno da se 3% agrarnog budžeta izdvaja baš za organsku poljoprivredu.

Na javnom događaju koji je organizovan na malom trgu kod hotela Zlatibor u Užicu, proizvođači su imali priliku da sugrađane upoznaju sa svojim proizvodima, kao i načinom same proizvodnje.

Velika zainteresovanost za organsku proizvodnju

Naš sagovornik, profesor doktor Nikola Bajić iz Centra organske poljoprivrede Užice kaže da su ovakvi projekti veoma značajni u ovom kraju i ono što je najbitnije, imaju vidljive rezultate: "Naše udruženje se trudi da vrši edukaciju svih zainteresovanih za organski način proizvodnje. Osam gazdinstava je dobilo, dok će za mesec dana još 17 gazdinstava dobiti, još po 45 kokošaka rase gološija, koje će biti u organskom sistemu kroz grupnu sertifikaciju. U ovom kraju su ljudi veoma zainteresovani za organsku proizvodnju, naročito posle javnih događaja. U planu je i da se jedna tezga na pijaci ustupi proizvođačima organskih proizvoda".

Jaja
Proizvođači najviđe zainteresovani za organska jaja

Zlatibor kao tržište za organske proizvode

U Zlatiborskom okrugu proizvođači su najviše zainteresovani za proizvodnju organskih jaja i proizvoda kozarstva, što ih čini pionirima organske proizvodnje u ovom kraju.  Prema rečima profesora Bajića, zainteresovanih ima i za organsku proizvodnju šljive, tako da će se u narednom periodu Užice kroz razne projekte i prodršku lokalne samouprave razvijati organsku poljoprivredu. Motiv za razvoj organske poljoprivrede je blizina turističkog centra Zlatibor, gde ovi proizvodi mogu naći put do kupaca.

Nosilac projekta je Udruženje Fenomena iz Kraljeva, a partneri su Asocijacija za razvoj Ibarske doline iz Kraljeva, SlowFood Gledić mreža poljoprivrednih proizvođača/ica, Mreža SlowFood mladih u Srbiji iz Velike Plane, Organski plodovi Arilje, Centar organske poljoprivrede Užice, Centar za istaživanje javnih politika iz Beograda.

Projekat je finansiran iz sredstava Evropske unije kroz širi program pod nazivom "Održiva poljoprivreda za održivi Balkan", kojim rukovodi Organizacija za zaštitu i brigu o životinjama - ORCA iz Beograda, uz podršku regionalnih partnera.


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene rase životinja koje su od davnina služile čoveku i davale mu visokovredne proizvode poput mesa, mleka, kože, dlake i stajnjaka.... Više [+]

Tagovi

Užice Organska poljoprivreda Zlatibor Jaja Kozarstvo Zlatibor Memorandum Nikola Bajić


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".