Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čistač tla
  • 15.02.2022. 18:00

Gorušica je čistač zemljišta - koristi se kao zelenišno đubrivo i biopesticid

Gorušica štiti usjeve od raznih bolesti i štetočina kao što je krompirova zlatica, također usvaja hraniva iz dubine zemljišta i čini ih dostupnim uzgajanim kulturama. Koje su sve prednosti ove višestruko korisne biljke?

Foto: Depositphotos/Vynikal
  • 305
  • 16
  • 1

Uzgajanje gorušice ili slačice (gorušica bijela, lat. Brassica alba) ima mnogostruku korist. Možemo je koristiti kao zelenišno đubrivo, biopesticid u zaštiti usjeva, stočnu hranu, za proizvodnju ulja, gastronomiji i u narodnoj medicini.

Veoma je cijenjena u poljoprivrednoj proizvodnji. Ona omogućava premještanje biljnih hraniva koji se nalaze u dubljim slojevima zemljišta u površinske. Tako se povećava prinos bilo kojeg usjeva koji se poslije nje uzgaja.

Ova kultura nije zahtjevna kada su u pitanju vremenski uslovi. Može da izdrži i negativne temperature. Ipak, mlade biljke su osjetljive na -8ºC. Dobro je prilagođena različitim tipovima zemljišta. Njen korijen prodire u dublje slojeve odakle apsorbira fosfor i kalijum. Može da se sije u različitim rokovima sjetve (proljeće i jesen) što je čini idealnom vrstom za različite namjene. Brzo klija, niče i raste.

Gorušica kao biopesticid i đubrivo

Zelenišno đubrivo je nezamislivo bez ove vrste koja može da se uzgaja samostalno ili u mješavinama. Kako se biljke brzo razvijaju, one ometaju nicanje i razvoj drugog korova. Njen korijen dopire u dubinu do tri metra što zemljište čini rastresitim, s boljim kapacitetom za vodu i vazduh. Sprečava ispiranje azota, jer ga usvaja. Istovremeno taj element pretvara u oblik dostupan drugim biljkama. Štiti zemljište od zimskih niskih temperatura.

Kada se posadi pored drugih usjeva, pozitivno utiče na njihov rast i razvoj. Ovo je posebno značajno za vinovu lozu i voćne vrste. Odlična je medonosna biljka koja privlači oprašivače.

Korisna je kao predusjev za mnoge uzgajane kulture, posebno za krompir, jagode i paradajz. Odličan je zemljišni biofumigant. Sadrži velike količine glukozinolata koji se oslobađaju u zemlju kada se biljna masa gorušice zaore i počne raspadati. Djeluje i protiv malih glodara u polju. Čisti zemljište od puževa, žičnjaka, ali i brojnih prouzrokovača oboljenja, što su pokazala brojna istraživanja. Izuzetno se pokazala efikasna kada su u pitanju povrtni usjevi. Osim spomenutih, korisna je za mrkvu, pasulj, grašak, lukove, zelenu salatu.

Gorušica je budućnost u proizvodnji biopesticida?

Ne treba ju sijati prije kupusnjača, jer imaju iste bolesti i štetočine. Treba biti oprezan i s nekim korjenastim kulturama zbog inhibiranja razvoja.

Kao zelenišno đubrivo zaorava se prije cvjetanja, kada dostigne visinu od 15 cm. To je pet do sedam sedmica poslije sjetve. Ukoliko pustimo da se osjemeni, smanjujemo njegovu efikasnost i omogućavamo samozasijavanje. Za raspadanje biljne mase je neophodna vlaga. Ako je zemljište suvo, potrebno je obaviti navodnjavanje. Kako bi bila što efikasnija, sije se tokom proljeća, mjesec dana prije sjetve, odnosno sadnje povrća. Krajem ljeta i početkom jeseni to se može obaviti odmah po skidanju glavnog usjeva.

Jesenas na našim poljima (Foto: V. Stapić)

Kao zelenišno đubrivo može se sijati tokom cijele godine uz mogućnost navodnjavanja. Sjeme gorušice privlači ptice.

Priprema biopesticida

Ona može da se koristi za pripremu raznih biopesticida. Od nje se pravi rastvor koji je zaštitno sredstvo za biljke.

Recept od gorušice i sapuna

Potrebno je 100 g gorušice u prahu preliti sa 10 l vrele vode i ostaviti tokom 24h. Zatim se razrijedi rastvorom sapuna u odnosu 1:1. To će omogućiti bolje prianjanje na povšinu biljaka. Rastvor sapuna se priprema od 45 g sapuna i 10 l vode.

Tretman ovim sredstvom se obavlja prije ili poslije cvjetanja jer inače odbijamo oprašivače od uzgajanih biljaka. Postupak ponovite u razmaku od dvije do tri sedmice. Djeluje protiv lisnih ušiju, grinja, zlatice krompira, žičara, puževa, mrkvine i lukove muhe.

Krompirova zlatica je opasna štetočina i borba s njom nije laka, ali je dokazano da na krompirištima gdje je ranije uzgajana gorušica ili primijenjen ovaj rastvor ima mnogo manje zlatice ili je uopšte nema.

Osim ovoga sa sapunom, može se koristiti i recept gdje se u litar vode doda 10 g gorušice u prahu, izmiješa i ostavi sledećih 48h. Prije tretiranja razrijedi se vodom u omjeru 1:5.

Pripravci od gorušice se mogu koristiti za suzbijanje puževa. Zalijeva se površina između redova biljaka. U krompirištu je dobro posaditi biljke gorušice kako bi spriječili napad žičnjaka.

Tečno đubrivo od gorušice

Ovo đubrivo je djelotvorno, ali ga ne treba koristiti za sve vrste povrća jer utiče na okus. Osim toga, štiti od štetočina i ubrzava zrenje. U 10 l tople vode dodaje se 100 g gorušice u prahu i dobro promiješa te se zalijeva zemljište.

U toku vegetacije koristi se najviše dva puta i to poslije pojave prvih pravih listova i dvije do tri sedmice prije berbe. Primjenjuje se ujutro ili uveče, jer može da izazove opekotine na listovima.


Tagovi

Gorušica Slačica Zelenišno đubrivo Biopesticid Tečno đubrivo Krompirova zlatica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.