Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZMAG
  • 03.05.2015. 12:20

Fond solidarnosti pomaže eko proizvođačima!

Fond solidarnosti je veliki javni fond kojemu je cilj tražiti modele financiranja lokalne održivosti kroz koncepte dobre ili solidarne ekonomije. Fond djeluje kroz Zadrugu za solidarnu ekonomiju.

  • 1.661
  • 317
  • 0

Na globalnoj razini sve je jača svijest o tome da postojeći ekonomski modeli i nisu toliko uspješni, odnosno da uspješno generiraju isključivo nejednakost. Istovremeno ja!a i svijest o tome da će ekološki problemi ostaviti velike posljedice. Pojedini društveni pokreti, poput ekonomije solidarnosti, nastoje aktivno promijeniti postojeće stanje i ponuditi drugačija i bolja rješenja.

Iako ideje koje zastupa ekonomija solidarnosti mogu djelovati idealistički i nedostižno, pojedine prakse pokazuju da je promjene moguće ostvariti, za početak na mikro razini. Grupe solidarne razmjene jedan su od oblika takvih solidarnih praksi koje imaju transformativan potencijal. Iako ih je najjednostavnije opisati kao alternativni oblik nabave hrane (i to prvenstveno organske) izravno od proizvođača, grupe solidarne razmjene puno su više od toga. Ne samo da potč!u ekološki način proizvodnje hrane, koji je dobar i za ljude i za okoliš, već potiču ravnopravne partnerske odnose između kupaca i proizvođača, stvaraju solidarnost i jačaju povjerenje među ljudima. U svijetu takve zajednice prakse ne predstavljaju novinu, a u Hrvatskoj su se pojavile tijekom zadnjih pet godina.

Fond koji pomaže eko proizvođačima

Drazen Šimleša, predsjednik Skupštine Zadruge za dobru ekonomiju povodom prošlogodišnjeg osnivanja Fonda solidarnosti, rekao je za Agroklub, "Znači, ne osnivamo mi čitav fond što se tiče modela financiranja lokalne održivosti, nego zaklada za razvoj civilnog društva. Ovih dana su i objavili javni poziv za platforme da im se jave. Mi smo pisali dio o dobroj ekonomiji za natječaj i ne smijemo se javiti kao ZMAG da dobijemo sredstva, no taj fond je otvoren je za sve pravne subjekte.

U našoj Zadruzi za dobru ekonomiju smo osnovali Fond Solidarnosti koji pomaže našim malim eko proizvođačima i kupujemo za Dalj sokaru za jabuke i kameni mlin za brašno, ali samo za naše zadrugare. Zadruga to prodaje i tako punimo Fond i za druge buduće proizvođače, ali članove i članice zadruge, to je glavna ideja. Tako zadruga pomaže svoje članove osiguravajući im sredstva potrebna za unapređenje proizvodnje kroz naš vlastiti fond.

Solidarna ekonomija na djelu

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva je u suradnji s nama i drugim centrima znanja upravo objavila natječaj za platforme koje se mogu javljati i raditi isto što i mi, a mi smo radili na dijelu o dobroj ekonomiji. Zadruga je otvorena za članstvo kao i bilo koja druga zadruga, kad se mogući novi član složi s našim pravilima i principima rada i prihvati ga odbor za članstvo. Sada radimo web stranicu pa ce pravila biti dostupna javnosti. Članarina je zakonom najmanje moguća propisana od 1.000,00 kn i nismo htjeli povećavati da ne obeshrabrujemo moguće nove zadrugare. Što se tiče hrane, ali i drugih djelatnosti koje sada razvijamo u zadruzi kao što je graditeljstvo prirodnim materijalima i jednostavna energetsko-tehnološka rješenja, radimo samo i isključivo podržavamo kroz Fond solidarnosti ekološke proizvođače. Ideja je da ove koje ćemo prvo pomoći sa kupnjom sokare i kamenog mlina da se fond puni i ostaje drugima za korištenje za nove potrebe."

Upravo je ZMAG uveo koncept dobre ekonomije u Hrvatsku. Dobru ekonomiju definirali su tada kao ekonomiju koja podupire kvalitetu života u cijeloj zajednici, koja stvara obilje prilika i mogućnosti da zadovoljimo svoje potrebe bez ugrožavanja drugih, koja pravedno koristi i dijeli resurse, koja prihvaća odgovornost, a njeguje solidarnost te koja poštuje održivost ekosustava.


Tagovi

Fond solidarnosti Udruga ZMAG Zadruga Eko proizvođači Sokara Jabuke Dalj Civilno društvo Dobra ekonomija Kameni mlin Razvoj poljoprivrede Ruralni rzavoj Dražen Šimleša


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.