Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava hrana
  • 01.04.2019. 18:00

Evo zašto bi trebalo da koristite zeolit u poljoprivredi

Prirodni zeolit se prerađuje i tako prerađen koristi se za ljudsku upotrebu, ali sve češće njegova primena ima veliki značaj u poljoprivredi. Uz pomoć ovog moćnog minerala popravićete fizičko-mehaničke osobine zemljišta i povećati sposobnost upijanja i zadržavanja vode u zemljištu, povećati sposobnost zadržavanja hranljivih elemenata u zemljištu, regulisati kiselost zemljišta i poboljšati ishranu biljaka.  

Foto: Depositphoto/budabar
  • 9.558
  • 122
  • 0

Zeolit spada u prirodne minerale, a nastao je mešanjem vulkanske lave podzemnim vodama alkalnog porekla. Njegova struktura je rešetkasta, a kristali zeolita sadrže mikroelemente poput natrijuma, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma koji su veoma dobri za zdravlje.

Ovaj mineral koristi se kao pomoćno sredstvo u lečenju još od sedamdesetih godina prošlog veka. Naime, brojna istraživanja koja su sprovedena širom sveta potvrđuju da je zeolit najjači detoksikator, antioksidant i zaštitnik imuniteta.

Dobar za ljudski organizam, ali i za poljoprivredu 

Koliko je zeolit dobar za ljudski organizam, isto tako je moćan kada je reč o bogaćenju zemljišta u poljoprivdne svrhe. Do sada su poznate 194 vrste prirodnih zeolita i svi oni imaju rešetkastu kristalnu strukturu koja zapravo podseća na pčelinje saće, koji predstavljaju molekularno sito. 
Ovi kristali zeolita prave lavirint kanala i pora različitog profila od čega zapravo i zavisi koje je vrste zeolit.

Mreža kanala ili mikro pora kako je još drugačije nazivaju ima ogromnu površinu. Zato ne treba da čudi, što pola kilograma praha zeolita ima površinu jednog fudbalskog igrališta. Iz tog razloga mala količina ovog moćnog minerala koji, ako se pravilno aktivira i usmerava, ima veoma veliki učinak. Jednom rečju u zeolitu su deponovana jedinstvena svojstva koja ga razlikuju od svih minerala na planeti Zemlji.  Zato je njegovo dejstvo veoma moćno pa je i kapacitet katjonske razmene (CEC - cation exchange capacity). 

Zeolit predstavlja prirodan ekološki lek protiv svih zagađivača

Njegova sposobnost je ta da u svoju nano (milionski deo milimetra) poroznu molekularnu strukturu privlači kao magnet i upija (odnosno razmenjuje) pozitivno naelektrisane katjone i negativne anjone.  Na taj način zeolit zapravo apsorbuje specifične molekule vode i gasa, razmenjuje sopstvene katjone na bazi jonske selektivnosti.  Ovim se uspostavlja osnovni proces aktiviranja sposobnosti zeolita.  Zato ne treba da čudi što zeolit zapravno predstavlja  prirodan ekološki lek protiv svih zagađivača na planeti.

Naime, prirodni zeolit prerađuje se i tako prerađen koristi se za ljudsku upotrebu, ali sve češće njegova primena ima veliki značaj u poljoprivredi. Dobijeni proizvod zove se aktivirani zeolit i predstavlja ekološki upijač svih vrsta zagađivača, vode, vazduha i zemljišta, uključujući i radioaktivna zagađenja.

Njegova moć tako je intenzivna da se koristio prilikom dekontaminacije nuklearnih centrala u Černobilu i Fukušimi. Potreba za preparatima na bazi zeolita raste iz godine u godinu odnosno širi se proporcionalno sa rastom zagađenja na planeti.  Ipak i pored toga, dosadašnja prerada prirodnog zeolita veoma je skromna i iznosi svega oko 3.000.000 tona. 

Višestruko dejstvo na voće, povrće i žitarice 

Zeolit u poljoprivredi može da se koristi na više načina, a ima višestruka dejstva na sve vrste useva, ali i na živinu i stoku. Zeolit na zemljište utiče kao meliorant, odličan je kada se koristi za popravak strukture zemljišta, kod povećanja prinosa i kvaliteta gajenih poljoprivrednih useva. Zeolit u zemljištu zapravo predstavlja rezervoar vode i hranljivih materija osnosno sprečava ispiranje hranljivih materija u dublje slojeve zemljišta, reguliše kiselost zemljišta i poboljšava pH vrednost. Takođe poboljšava ishranu biljaka, razvija korenov sistem, upotrebom zeolita intenzivira se rast i plodnost, a  smanjuju se bolesti biljaka. Ukoliko obogatite zemljište zeolitom, na taj način jača se i imunitet biljaka. Zeolit sadrži neophodne elemente za razvoj: magnezijum, kalijum i kalcijum.

Uz pomoć ovog moćnog minerala popravićete fizičko - mehaničke osobine zemljišta i povećati sposobnost upijanja i zadržavanja vode u zemljištu, povećati sposobnost zadržavanja hranljivih elemenata u zemljištu, regulisati njegovu kiselost i poboljšati ishranu biljaka. Uz pomoć ovog moćnog minerala, bolje će se razviti korenov sistem, a ujedno i intenzivirati rast i plodnost. 

Može da se koristi i kao zamena za veštačka đubriva

Ukoliko rešite da koristite zeolit, preporučuje se stručna konsultacija sa agronomom o načinu primene zeolita. Takođe obavezno obratite pažnju na osobine zemljišta, vrstu gajenih poljoprivrednih biljaka i granulaciju prirodnog zeolita.

Zableženi primeri povećanja roda žitarica su od 20 do 26 odsto povećanje prinosa kukuruza, a kod repe čak do 63 odsto. Kod paprike prinos se povećao za 85 odsto, a kod krompira za 54 odsto.

Zeolit se koristi i kao dodatak za uzgajanje povrća gde se takođe  postižu odlični rezultati jer se tako smanjuje mogućnost pojave bolesti. Zeolit može da se koristi i kao zamena za veštačka đubriva. Na taj način oplemenjuje se zemljište koje je pogodno za gajenje organski zdrave i ekološki čiste hrane. Ovaj mineral odličan je i za apsorpciju amonijaka, koji je veliki zagađivač zemljišta.

Kako utiče na domaće životinje?

Idealan je i  kao dodatak u ishrani domaćih životinja. Poboljšava rast stoke, a ujedno i jača kosti. Uz manje hrane, stoka dobija brže na težini, a pri tom smanjuje se i smrtnost.  Kod živine pomaže da se poveća rastvorljivost fosfata, a kao rezultat dobijaju se kvalitetnija jaja. Takođe i pilićima se poboljšava čvrstina kostiju. Krave muzare, ukoliko im se daje zeolit kao dodatak ishrani, daju više mleka, sprečena je pojava mastitisa, a kvalitet mesa je visok. Inače, ovaj mineral potpuno eliminiše i neprijatne mirise u štalama.


Tagovi

Zeolit Voćarstvo Povrtarstvo Stočarstvo Mineral Poljoprivreda


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]