Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • U 2017. nove mere uvoza organskih proizvoda u EU
  • 24.10.2016. 18:00

Elektronska sertifikacija organskih proizvoda

Nova pravila će pomoći unapređenju sledljivosti organskih proizvoda i smanjenju potencijalnih prevara. Od izmena se očekuje i smanjenje administrativnih opterećenja i obezbeđenje sveobuhvatne statistike podataka o uvozu organskih proizvoda.

Foto: bigstockphoto.com/pilipphoto
  • 1.273
  • 62
  • 0

U skladu s preporukama revizorskog suda i zahteva ministara država članica EU u 2011. za rešavanjem problema u vezi s praćenjem kretanja organskih proizvoda i konzistentosti uvoznih provera, nova pravila će pomoći unapređenju sledljivosti organskih proizvoda (posebno jačanju odredbi bezbednosti hrane) i smanjenju potencijalnih prevara.

Izmene donose smanjenje administrativnih opterećenja

Od izmena se takođe očekuje da će smanjiti administrativna opterećenja za operatere i vlasti, i obezbediti sveobuhvatnu statistiku podataka o uvozu organskih proizvoda.

Evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan povodom najavljenih izmena izjavio je: "Toplo pozdravnjam modernizaciju sistema za monitoring uvoza organskih proizvoda. Ovo nije samo usluga koja će doprineti pojednostavljenju rada operatera i tako olakšati trgovinu, nego će takođe obezbediti povećanje poverenja potrošača u organske proizvode."

Olakšana trgovina organskim proizvodima

Nova pravila Evropske unije sistema elektronske sertifikacije za uvoz organskih proizvoda objavljen je 19. oktobra i biće primenjen za šest meseci. U praktičnom smislu, promene će zahtevati dodatno uvozne sertifikate u Kontrolu trgovine i ekspertskog sistema (TRACES) - postojećeg elektronskog sistema Evropske unije. Dostupan 24 sata u sedam dana, TRACES sistem će olakšati trgovinu omogućavajući trgovinskim partnerima i nadležnim organima olakšan pristup infomacija o kretanju pošiljki i ubrzavanju administrativnih procedura. Takođe obezbediće brzo reagovanje na na opasnosti po zdravlje praćenjem pošiljki i olakšati upravljanje rizicima nepodonih pošiljki.

Nakon stupanja na snagu 19. aprila 2017. pravila predviđaju prelazni period od šest meseci tokom kojih će se koristiti i elektronski i sertifikat na papiru. Od 19. oktobra 2017. godine uvoz organskih proizvoda pokrivaće se samo preko elektronske sertifikacije.

Foto: bigstockphoto.com/pilipphoto


Izvori

Agri EU


Tagovi

Uvoz organskih proizvoda Elektronska sertifikacija Potrošači TRACES


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.