Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna kozmetika
  • 29.07.2019. 16:00

Ela prirodna kozmetika: Ljubav prema hemiji i biljkama, pretvorila u aromatične sapune

Erveheja je svoju proizvodnju počela pravljenjem sapuna, od kvalitetnih biljnih ulja sa dodatkom mlevenih biljaka sa našeg podneblja poput nevena, žalfije, kantariona, ruzmarina, bora i mnogih drugih lekovitih biljaka.

Foto: Erveheja Martinović
  • 937
  • 295
  • 1

Erveheja Martinović diplomirala je hemijsko inženjerstvo pre 18 godina. Hemija je njena ljubav, a korene vuče još iz najranijeg detinjstva. Baka i prabaka pravile su domaći sapun i stvarale magiju, kako je to tada izgledalo maloj Erveheji. 

Još kao mala, učila je od bake i mame o svim ručnim radovima koje su znale, a kako kaže od kad zna za sebe uvek je nešto rukama radila i proizvodila.

Od fakulteta do sapuna - nije lak put

Posle završenog fakulteta i zaposlenja, rešila je da "uposli" ruke. Praveći razne stvari nakit, dekupaž, bavila se i proučavanjem proizvodnje sapuna i svega što ima veze sa prirodnom kozmetikom. Fakultet joj je, kako kaže, dao osnovno znanje, što je po njenom mišljenju bilo nedovoljno za ono što je interesovalo.

Pre nego što se upustila u proizvodnju aromatičnih sapuna, bilo je potrebno da se edukuje, da istraži gde može da nabavi sirovinu, šta joj je sve potrebno u proizvodnji, na koji način se obavlja tesitranje proizvoda i brojni drugi detalji.

Pre devet godina, zajedno sa drugaricom Biljanom Dudaš, osnovala je udruženje Kreativke NS koje i danas raste prema njenim rečima. "Udruženje ima svoj izložbeni prostor u centru Novog Sada. Organizatori smo i Malog sajma lepih stvari, koji se već devet godina održava svakog meseca", objašnjava Erveheja.

Posle osnivanja udruženja sapuni su krasili štand i bili u ponudi da svojom aromom nađu put do kupca.

Svaki početak je težak

Mali broj proizvođača danas radi ovaj posao, a Erveheja ima odličnu saradnju i razmenu iskustava sa mnogim klijentima. Srećna je što je upoznala ljude koji isto kao ona razmišljaju i rade, sa kojima pomera granice i pravi nove mirisne note divnih preparata.

"Početak je bio težak", seća se Erveheja. "Bilo je teško doći do sirovina, cene su bile previsoke. Vremenom se situacija na tržištu promenila i sada je mnogo lakše raditi ovaj posao", priča ova preduzetnica.

Glavni dobavljači sirovine su uvoznici iz Beograda, kao i njeni prijatelji koji su imali sluha za ekspanziju potražnje sirovina za izradu prirodne kozmetike.

Proizvodi su bez alergena

Erveheja je svoju proizvodnju počela pravljenjem sapuna, od kvalitetnih biljnih ulja sa dodatkom mlevenih biljaka sa našeg podneblja poput nevena, žalfije, kantariona, ruzmarina, bora i mnogih drugih lekovitih biljaka. Neizostavan sastojak svakog sapuna svakako su eterična ulja koja daju lep i aromatičan miris, kao i mineralni pigmenti koji daju boju sapunu.

Proizvodi koje kupci žele - Sve je prirodno

Radeći i proučavajući šta je ono što kupci žele, od skoro u ponudi mogu da se nađu mirisna ulja bez alergena, koja su našla svoje mesto u maloj proizvodnji Ela prirodne kozmetike. U proizvodnji svojih sapuna ne koristi masnoće životinjskog porekla, tako da su proizvodi iz ove male radionice pogodini za osobe koje praktikuju vegansku ishrahnu.

Proizvodi se ne testiraju na životinjama već na ljudima iz okruženja

Počela je proizvodeći mirisne sapune, a onda je proširila asortiman i sada u ponudi ima i losione za lice i telo, kreme za lice za različite tipove kože, neven melem, maske za lice, maske za kosu, različite balzame, repelente, losione za sunčanje, pilinge za telo, maske za telo i još mnogo toga. Sve proizvode, kako kaže Erveheja, testira na drugaricama i saradnicama a nikako na životinjama.

Sada ova uspešna žena ima svoje registrovano poljoprivredno gazdinstvo i želju da proširi svoje poslovanje na proizvodnju različitih biljnih vrsta kao i proizvodnju eteričnih ulja koja su neizostavni sastojak njenih atraktivnih proizvoda.


Tagovi

Erveheja Martinović Kreativke NS Prirodna kozmetika Proizvodnja sapuna Kozmetika za vegane Biljana Dudaš


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]