Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posvjed poljoprivrednika
  • 29.04.2014. 12:00

Eko proizvođačima prijeti karcinogeni otpad?!

U blizini crnog brda nalaze se Nadinski vinogradi, Baštica, škabrnjski nasadi višnje maraške te državna i zajednička lovišta. Velika su sredstva uložena za podizanje trajnih nasada i sustava za navodnjavanje. Sada im je budućnost ugrožena!

  • 1.228
  • 89
  • 0

Poljoprivrednici Ravnih kotara, u velikom broju odazvali su se prosvjedu protiv takozvanog crnog brda u Biljanima Donjim i odabrane lokacije za županijski centar za gospodarenje otpadom, koji je organizirala Udruga Eko Ravni kotari. Simboličnim otvaranjem "nacionalnog parka" Crno brdo, prosvjednici su na ironičan način pokazali što misle o postupcima i odnosima državne, regionalne i lokalne vlasti prema njima.

Otvoren "Nacionalni park" Crno brdo

Naime, godinama praktično ne rješavaju goruće probleme za zdravlje ljudi i opstanak poljoprivrede. U Eko Ravnim kotarima najavljuju kako će za dva tjedna organizirati novi prosvjed, a spremni su i na građanski neposluh sve dok se ne riješe ova dva goruća ekološka pitanja Zadarske županije.

Ugroženi eko proizvođači Nadinskog kraja

Predsjednik Udruge Eko Ravni kotari Zdravko Belušić još jednom je stavio naglasak na opasnost koja cijelim Ravnim kotarima i Zadru prijeti od crnog brda, a na koju su ukazale nezavisne analize provedene u Hrvatskoj i Njemačkoj. Riječ je o materijalu dovezenom u Zadarsku županiju iz šibenske tvornice TEF tijekom njene sanacije.

Poljoprivrednici rekli glasno NE protiv otpada

u Centru Ravnih Kotara

Crno brdo se nalazi odmah uz poznate Nadinske vinograde. Nadin je selo s velikim brojem registriranih eko proizvođača vina i maslinovog ulja koji su prvi upozoravali na opasnost koja prijeti okolnom stanovništvu i višegodišnjim nasadima. Do Nadina se nalazi Škabrnja čiji stanovnici su poznati po proizvodnji višnje maraške. U blizini crnog brda i buduće lokacije centra za gospodarenje otpadom nalazi se Baštica, lokacija površine 320 hektara visoko vrijednog poljoprivrednog zemljišta. Radi se o nekadašnjim površinama Poljoprivrednog kombinata Zadar koje su danas preuzeli u zakup poljoprivrednici. Uložena su velika sredstva, kako samih poljoprivrednika tako i države koja je poticala podizanje trajnih nasada i izgradila sustav za navodnjavanje.

Zdravko Belušić - Nezavisne analize govore

da je otpad u Biljanima donjim karcinogen

Sada je budućnost cijelog projekta pod upitnikom. "Crno brdo je karcinogeno. To nije građevinski otpad kako se javnosti želi prezentirati, nego karcinogeni. U njemu ima karcinogenih i vrlo karcinogenih spojeva koji ne smiju biti u otvorenoj prirodi. Prema našim informacijama, u Biljanima je deponirano 180.000 tona otpada. Ugroženo je zdravlje okolnog stanovništva i budućnost poljoprivrede koja je praktično jedina gospodarska grana koja je preostala u ovom kraju", rekao je Belušić.

180.000 tona kancerogenog otpada ugrožava budućnost poljoprivrede u Ravnim kotarima

Na apsurde vezano uz lokaciju županijskog centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim upozorila je Tatjana Jug iz Škabrnje. "Oni žele smjestiti centar u srce Ravnih kotara. Normativa Europske unije kaže da takvi centri od prvih kuća moraju biti odmaknuti barem 10 kilometara, a ovdje se to mjeri samo u metrima. Europa mora za ovu svinjariju čuti, ovo ovdje je organizirana mafija", rekla je Tatjana Jug.

Crno brdo u Biljanima donjim

U Ministarstvu okoliša kažu kako analize koje su oni naručili u ovlaštenim laboratorijima pokazuju kako materijal deponiran u Biljanima nije opasan. Što se tiče lokacije centra za gospodarenje otpadom, kažu kako njena eventualna promjena nije prihvatljiva jer bi to dovelo u pitanje izvršenje roka o uspostavi sustava centara za gospodarenje otpada do 2018. godine. Poljoprivrednici Ravnih kotara ne žele ni čuti za takva objašnjena jer oni više od dvije godine upozoravaju na činjenicu da je lokacija problematična. Njihove riječi nisu se slušale, a pojedini državni činovnici zatvarali su oči od očiglednog stanja na terenu tvrdeći kako se u blizini odabrane lokacije ne nalaze značajni poljoprivredni kompleksi.


Tagovi

Nadinski vinogradi Prosvjed Crno brdo Ravni kotari Udruga Eko Ravni kotari Zdravko Belušić Baštica Višnja maraška Škabrnja Eko proizvodnja Maslinici Vinogradi Centar za gospodarenje orpadom Zadarska županija Ekološka pitanja TEF Kancerogen


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.