Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski goli
  • 08.06.2021. 07:30

Eko proizvođači (polu)goli protestuju na ulicama Pariza i društvenim mrežama

Ministar poljoprivrede planira lepo da zaodene poljoprivredu, čak i ako to znači ogoljavanje drugih, poručili su protestanti koji se protive smanjenju podrški za ekološku proizvodnju.

Foto: Facebook/Julien Scharsch
  • 225
  • 57
  • 0

Oko 300 poljoprivrednika koji se bave ekološkom proizvodnjom okupilo se prošle srede u Parizu pod motom "Organski goli", kako bi protestovali protiv smanjenja potpora iz Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

Osudili su odluku ministarstva o smanjenju subvencija dodeljenih tom sektoru za 66 odsto, odnosno gubitak od 132 evra po hektaru godišnje. Istovremeno, upozoravaju oni, govori se o sve većoj podršci eko uzgoju i podsticajima od 340 miliona evra godišnje, kako kroz novi ZPP-u, tako i u okviru Zelenog plana. Francuski farmeri ističu da je tu tvrdnju teško progutati, a zbog svega najavljuju i povećanje cena. 

"Povlačenje oko 66 odsto podsticaja za eko proizvodnju ogoliće nas", izjavio je proizvođač Žan-Feliks Bilard čija se porodica od 2009. godine bavi ovom vrstom poljoprivrede. Imaju oko 200 krava i 300 ovaca, a za njih bi nova politika prouzrokovala manjak od oko 20.000 evra godišnje, piše lci.fr.

Licemerna politika?

Ekološki poljoprivrednici, poput Elize Bes - Žolin osuđuju smanjenje subvencija i podržavanje sektora koji je od visoke vrednosti za životnu sredinu dok se istovremeno ne odustaje od određenih hemijskih preparata poput pesticida. "Šokirani smo jer smo stavljeni u isti koš sa onima koji se bave takvom proizvodnjom", istakla je ona za reuters.

Većina protestanata bila je polugola, a intimne delove tela prekrili su transparentima. "Ministar poljoprivrede planira lepo da zaodene poljoprivredu, čak i ako to znači ogoljavanje drugih", poručili su ogorčeni protestanti.

I društvenim mrežama počele su da kruže fotografije polugolih farmera koji na taj način izražavaju bes zbog najavljene reforme ZPP-a koja bi trebala stupiti na snagu od 2023. godine. Nezadovoljni upozoravaju da bi promene opteretile sve radnike u toj branši širom zemlje.

Smanjenje podrške za 66 odsto

Inače, proračun ZPP-a iznosi 387 milijardi evra, što je otprilike trećina proračuna Evropske unije za period 2021. do 2027., a namenjen je za isplatu poljoprivrednicima i podršku ruralnom razvoju. Nova pravila bi, nakon što budu dogovorena, trebala da stupe na snagu 2023. godine.

Predložene izmene našle su se na udaru pobornika zaštite životne sredine, koji kažu da im nedostaju čvrsti ciljevi i da su potrebne veće subvencije na onečišćujuće oblike konvencionalne poljoprivrede.

Upravo su najviše kontroverzi izazvala pitanja vezana za sredstva namenjena za eko šeme za zaštitu životne sredine, eko poljoprivredu i ponovno uspostavljanje močvara isušenih radi pašnjaka. Više država članica odbilo je predlog Parlamenta da se za njih izdvoji više od 30 odsto plaćanja. Odnosno, bile su spremne da prihvate 25 odsto. 

Ideja kojom su se u Parlamentu vodili bila je da farmeri ostvare podrške za proizvodnju povoljnu za okolinu i klimu, a oni koji bi išli i preko tih zahteva, dobili bi dodatna sredstva. 


Tagovi

Francuska Protesti Polugola kampanja Ekološki proizvođači Podrške ZPP CAP LaBioAPoil Organski goli


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.