Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ledeni talas
  • 21.04.2017. 08:00

Eko metode oporavka biljaka nakon ledenog talasa

Biljke koje su preživjele ledeni talas su oštećene, pod stresom i da bi se oporavile zahtjevaju dodatnu njegu.

Foto: Đorđe Dokmanović
  • 16.161
  • 928
  • 0

Poslije ove "vanredne situacije" osjetljive biljke će propasti, mnoge će pretrpjeti oštećenja i biti pod stresom od dejstva negativne temperature. Kako bi se biljke što prije i što bolje oporavile potrebno im je pomoći. Prije bilo kakve aktivnosti potrebno je znati kakve štete izazivaju mraz i niske temperature u biljnom tkivu.

Tokom perioda niskih temperature u biljnom tkivu dolazi do promjena. U ćelijama dolazi do postepenog stvaranja kristalića leda. Najveći problem nastaje kada nakon naglog zahlađena nastupe dani sa mnogo većim temperaturnim vrijednostima i kristalići leda nemaju vrijeme da se polako otope i dolazi do brzog zagrijavanja i kidanja ćelijske opne što dovodi do propadanja ćelija.

Kristalići leda uništavaju ćelije

Poslije ledenog talasa potrebno je izvršiti pregled biljaka i utvrditi stvarni obim šteta. Mnoge biljke, prvenstveno biljke koje rano kreću u vegetaciju, cvjetanje i plodonošenje će pretpiti oštećenja, lomljenje mladara, izmrzavanje listova, cvjetova, mladih plodova. Za sve biljke je važno da su stablo i pupoljci koji obezbjeđuju dalji rast neoštećeni. To važi i za jednogodišnje i višegodišnje biljke.

Na oštećenja su naročito osjetljive biljke u fazi klijanja, nicanja, cvjetanja, zametanja plodova. Biljne vrste, sorte, koje su u ovim fazama će najviše da nastradaju zbog niskih temperatura. Za biljke bi bilo najbolje da do zatopljenja dođe postepeno i se se kristalići leda unutar biljnih ćelija tope polako. Na ovaj način neće doći do propadanja ćelija.

Kako bi se biljkama obezbijedio oporavak i što manji stres u oporavku od niskih temperatura možemo djelovati na nekoliko načina:

  • biljke se mogu kvasiti, prskati vodom;
  • biljke se mogu tretirati različitim mikrobiloškim peraparatima
  • mogu se tretirati raznim biljnim pripravcima i
  • mogu da se đubre.

Tretiranje vodom

Tretiranje vodom je jedan od načina koji se koristi i u periodu dejstva negativne temperature. Za primjenu vode potrebna upotreba posebnih aparata, finih rasprskivača i atomizera, koji stvaraju finu maglu i na taj način se obezbjeđuje stvaranje sloja leda oko cvjetova ili mladih plodovi koji na taj način budu zaštićeni. Kada se voda koristi za zaštitu biljke se tretiraju u ranim jutarnjim satim dok se sunce još nije pojavilo i nije došlo do topljena kristalića leda u biljnim ćelijama.

Prekrivanje

Biljke se umjesto tretiranja vodom mogu prekriti kartonom, agrotekstilom, papirom ili nekim drugim materijalom. U sjeni će doći do sporijeg topljenja kristalića leda što će rezultirati i manjim štetama.

Tretiranje mikrobiološkim preparatima

Na tržištu se nalaze brojni mikrobiološki preparati koji svojim formulacijama doprinose bržem oporavku biljaka nakon pretrpljenog stresa. Ova sredstva su u stanju da stimulišu prirodne fiziološke procese koji se odigravaju u biljci. Tretiranjem biljaka ovim sredstvima podiže se imunitet biljaka. Tretiranje ovim sredstvima je u zavisnosti od njihove formulacije i može da se izvodi prije ili u toku ledenog talasa, tada ima zaštitnu ulogu, i poslije ledenog talasa u cilju oporavka biljkaka koje su bile izložene niskim temperaturama.

Đubrenje biljaka

Biljke koje su preživjele ledeni talas su oštećene, pod stresom i da bi se oporavile zahtjevaju dodatnu njegu. Dodatnim đubrenjem, u malim dozama, dajemo biljkama hranu koja će im poslužiti za brži oporavak. Za ovakve tretmane su najbolja folijarna đubriva.

Krompiru, koji je nikao, odgovaraće dodatno đubrenje malom dozom azotnog đubriva kako bi se nadzemni dio obnovio iz pupoljaka koji su bili pod zemljom i koji nisu oštećeni. Oko višegodišnjih stabala dodati manje količine komposta.

Tretiranje biljnim i sličnim pripravcima

Mnogi od nas će za oporavak koristiti pripravke koje sami radimo od biljka i drugih materija iz prirode kao što su: đubrivo od koprive, đubriva od mješavine trava (kopriva, gavez, sljez, maslačak ili drugi izbor biljaka), kompostni čaj, pripravci od bijelog luka, od ljuske crvenog luka. Možemo koristiti sve što djeluje na povećanje imuniteta biljke, ishranjuje biljku i što će dovesti do bržeg oporavka biljke.

Bilo šta da radite to će samo da ublaži oštećenja ledenog talasa koji traje. Najveće štete će pretrpjeti proizvođači koji imaju monokulturne zasade, a takvih je najviše. Neki su požurili i posijali ili posadili biljke veoma rano. To se najviše odnosi na povrtare.

Foto: Đorđe Dokmanović


Tagovi

Mraz Hladnoća Zaštita bilja Ledeni talas


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.