Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana povrća
  • 10.06.2021. 14:00

Đubrivo od kvasca za papriku i paradajz - kako ga pripremiti i primeniti?

Đubrivo od kvasca je jeftino i lako se pripema, a poboljšava kvalitet zemljišta, imunitet biljaka paprike i paradajza, ubrzava rast i razvoj i povećava prinos.

Foto: Depositphotos/DTatiana
  • 12.706
  • 161
  • 0

Svaki uzgajivač povrća trudi se da dobije zdrave biljke bogatog roda. To je zadatak koji zavisi od delovanja mnogih faktora. Jedan od važnih jeste dostupnost biljnih hraniva posađenim biljkama. Dobro ishranjene su zdravije, bolje rastu, cvetaju, formiraju više plodova koji su kvalitetniji i ukusniji.

Paprici i paradajzu je potrebno dosta hraniva jer formiraju mnogo plodova. Od kvasca može da se pripemi đubrivo koje je bogato raznim elementima koji imaju pozitivno dejstvo na biljke od presađivanja do berbe plodova. Njegova upotreba povećava plodnost tla. Osim toga, mravi će izbegavati zemljište u kome ima kvasca, jer on na njih štetno deluje.

Za i protiv kvasca

Brojni povrtari imaće samo reči hvale za primenu kvasca kao đubriva, ali će biti i mnogo onih koji će navoditi njegov negativan uticaj. Korisni elementi iz njega poboljšavaju kvalitet zemljišta, ubrzavaju rast mladih biljčica i razvoj vegetativne mase. Ono intenzivira formiranje biljnog korenja što se pozitivno odražava na celokupan razvoj biljaka i plodonošenje.

Kada se doda posađenim sadnicama paprike i paradajza, one se bolje ukorenjuju.

Pored toga, biljke se lakše prilagođavaju vremenskim ekstremima i nedostatku vode.

Međutim, pre primene presađene sadnice teba da se pođubre đubrivom od pepela zato jer tokom fermentacije dolazi do gubitka kalijuma.

Pepeo drveta za popravak tla i đubrenje

Prvi put se đubrivo od kvasca koristi nedelju dana nakon presađivanja i to u količini od 0,5l. Drugi put pred početak cvetanja u količini od dva litra po biljci. Sa primenom ne treba da se preteruje jer može negativno da deluje na plodove. Dovoljno je da se koristi dva do tri puta tokom vegetacije.

Ono u sebi ima mnogo raznih fitohormona odgovonih za rast i razvoj biljaka, makro i mikroelemente, vitamine iz grupe B. Upravo oni deluju na zelenu biljnu masu. Listovi su bujniji i tamnije boje.

Kada sveži, kada suvi?

Ovo jeftino đubrivo se lako priprema od svežeg ili suvog kvasca. Kada se priprema od svežeg, na jedan kilogram dodaje se pet litara vode i dobro promeša. Dobijeni rastvor se razređuje vodom u odnosu 1:10.

Kod pripeme onog od suvog, uzme se 10 gr i prelije sa 10 l vode i ostavi naredna tri dana. U smesu možemo da dodamo dve kašike šećera. Dobijeno đubrivo se može koristiti u ovakvom obliku i tada će ubrzati rast paprike i paradajza. U ovom obliku se koristi kada je zemljište dovoljno vlažno. Kada želimo samo dodatno da obogatimo tlo, može da se razredi vodom u odnosu 1:5.

Možete da ga upotrebite na otvorenom polju i plasteniku. Za plasteničku proizvodnju je bolje da se koristi ono razblaženo vodom.


Tagovi

Đubrivo od kvasca Kvasac kao đubrivo Uzgoj paradajza Uzgoj paprike Sveži kvasac Suvi kvasac


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta