Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 30.04.2022. 18:00

Domaći sapun za pranje odjeće u zaštiti bilja

Sapun nije samo za pranje. Odavno je našao svoju primjenu u poljoprivrednoj proizvodnji kao insekticid i fungicid.

Foto: Depositphotos/Sunny_Smile
  • 448
  • 50
  • 0

Prirodni, domaći sapun za pranje odjeće može da nađe svoju primjenu u brizi o raznim biljnim vrstama. Njegovim rastvorom, sapunicom, možemo štiti povrće, voće, cvijeće i drugo bilje od bolesti i štetočina.

Radi se o jeftinom proizvodu koji ima antibakterijsko, antifungalno i insekticidno svojstvo.

Najčešće se u poljoprivredi koristi kao sredstvo koje omogućuje prijanjanje zaštitnog sredstva (hemijskih i prirodnih) na površinu biljaka ili insekata. Prirodna sredstva na bazi bijelog luka, čili paprike, ljuski crvenog luka i drugih sastojaka imaju odlično djelovanje, ali često je slučaj da se slabo lijepe na tretirane površine.

S upotrebom sapuna ne treba pretjerivati, jer može izazvati opekotine na lišću i drugim dijelovima biljke.

Insekticid protiv lisnih ušiju

Jednostavno sredstvo se primjenjuje za tretiranje biljaka koje su napale lisne uši i drugi insekti koji imaju tanak hitinski, tjelesni, omotač. Sapunica dovodi do začepljenja traheja, sistema za disanje, što dovodi do njihovog uginuća.

Priprema se tako što 300 g sapuna usitnimo i rastvorimo u 10 l vrele vode uz miješanje. Dobiveni rastvor se procijedi kroz gazu ili krpu. Ako se koristi tečni eko sapun potrebno je 50 ml rastvoriti u 4 l vode.

Koristi se za tretiranje napadnutih biljaka tokom ranog jutra ili uveče. Biljke se dobro okupaju, posebno donja strana lista. Tretmani se ponavljaju po potrebi i intenzitetu napada.

Djelotvoran protiv lisnih ušiju (Foto: Depositphotos/Snezhana12)

Rastvor sapunice i duvana

Poboljšani rastvor se priprema od sapunice i duvana. Biće nam potrebno 0,5 kg listova duvana koji se prokuvaju u 2 l vode. Dobiveni odvar se procijedi i doda mu se 50 g sapuna za pranje odjeće. Kada se on rastvori, doda se još vode, da je ima oko 10 l, nakon čega se može primijeniti. 

Rastvor sapunice i pepela

U 5l vode rastvorimo čašu pepela i kašiku sitno naribanog sapuna. Sve dobro promiješamo i ostavimo sljedeća 24h. Procijeđeni rastvor se odmah koristi.

Kombinovano sredstvo

Za suzbijanje lisnih ušiju i drugih štetnih insekata primjenjuje se sredstvo od ljuske crvenog luka, listova paradajza, sapuna i vode. Veoma je efikasno u zaštiti kupusnjača.

Priprema se tokom dva dana. Prvi dan se 0,5 kg lukovine prelije s 2 l vode i ostavi. Sljedeći dan se dolije još 2 l vode i malo sapuna.

Drugog dana priprema se i drugi rastvor od 2 kg zelene mase paradajza koju prelijemo s 5 l vrele vode. Ostavimo tako četiri sata i prokuhamo. Kada se prohladi, procijedi se i razblaži vodom u omjeru 1:2.

Na kraju se oni spoje i kombinovani rastvor je spreman za upotrebu.

Sredstvo protiv gusjenica

Veoma često na kupusnjačama, lisnatom i korjenastom povrću, raznim voćnim vrstama, posebno bobičastim, možemo primijetiti štete od gusjenica. Kada je u pitanju manji broj jedinki, one se mogu sakupljati ručno. No, ako ih je više, treba preduzeti dodatne mjere. 

Sredstvo se priprema od 1 kg lišća kamilice, 10 l vode i do 50 g sapuna. Drugi recept se bazira na duvanu. Potrebno je 400 g suvog duvana, 10 l vode i do 50 g sapuna. Ostaviti da stoji 24h. Prije upotrebe se treba procijediti. Tretiranje je potrebno ponoviti poslije sedam do deset dana.

Fungicid protiv truleži

Pomaže u zaštiti biljaka od pojave raznih oboljenja. Najčešće se radi o pojavi sive truleži ili botritisa. Sapunica je jeftino i jednostavno sredstvo koje možemo iskoristiti za zaštitu jagode, grožđa, kupusa, paprike, trešnje, šljive, lukova i drugih vrsta. Potrebno je uzeti 10 g ili jednu kašiku naribanog sapuna i preliti s 1 l vode. Promiješati da se rastvori. Kako bi povećali djelotvornost, umjesto čiste vode možemo koristiti sredstvo od bijelog luka.

Fungicid se koristi jedan put u dvije sedmice i ne više od tri puta za redom.


Tagovi

Zaštita bilja Sapunica Lisne uši Gusjenice Prirodni insekticid Prirodni fungicid Prirodni sapun


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.