Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bubamare
  • 06.06.2021. 18:00

Bubamare se hrane štetočinama - kako ih privući i zadržati u bašti?

Ove tačkaste "srećonoše" hrane se lisnim i štitastim vašima, grinjama i drugim štetnim insektima pa čak i gljivicom koja uzrokuje pepelnicu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.226
  • 194
  • 0

Kada bi sletela na ruku, nagoveštavala bi dane radosti, prema narodnom predanju. Brojanjem do njenog poletanja, saznavao se broj godina života, a devojkama je kazivao za koliko će se meseci udati. Smatra se da nije dobro oterati je sa odeće jer se veruje da nosi sreću, pogađajte - reč je o bubamari.

Za ovog malenog insekta mnogi veruju da nosi sreću, a za sve koji uzgajaju povrće i voće ona to i jeste. Ove tačkaste "srećonoše" hrane se lisnim i štitastim vašima, grinjama i drugim štetnim insektima. MasterClass piše da se čak hrane i gljivicom koja uzrokuje pepelnicu pa su odlične za ekološku proizvodnju.

Zavisno od vrste hrane koju koriste, postoje afidifagne bubamare koje jedu biljne vaši, zatim akarifagne koje jedu grinje i kokcidifagne kojima su zanimljive štitaste vaši. Jedna tokom svog života pojede oko 5.000 lisnih vaši, navodi garden therapy.

Koje ih cveće privlači? 

U Evropi živi više od 100 vrsta ovih insekata, ali samo mali broj uzrokuje štete na kultivisanim biljkama, stoga nema mesta za strah. Često ljudi misle da su one crne ili žute boje loše, ali, to nije tako. Na primer, četrnaestačkasta (Propylea quatuordecimpunctata) je žuta sa crnim tačkama i hrani se biljnim vašima. Dok je crna, kuglastog oblika (Stethorus punctillum) predator crvenog pauka i od velike je koristi u voćnjacima, upozoravaju u stručnoj brošuri.

"Privlači ih biljna raznovrsnost, cveće, a naročito zdravo zemljište", kaže nam Ivka Preglin sa gazdinstva Preglin na kom ne koriste hemijske pesticide već isključivo svoj kompost, glistenjak i malč. Osim bubamara, na svom gazdinstvu imaju i pravu oazu pčela, bumbara i leptira naglasivši da je to zato što ne koriste otrove.

S ovog gazdinstva upozoravaju da prvo treba shvatiti da će isto ono što ih privlači, pomoći i u njihovom zadržavanju u dvorištu ili vrtu.

"Važno je pobrinuti se da imaju hrane, sklonište i vode pa će one u njemu poželeti da ostanu i razmnožavaju se", ističe Preglin rekavši i da treba vremena uveriti ih da je vaša bašta dobro mesto za njihov život.

"Stavljanje plitkih tanjira sa vodom takođe će pomoći u privlačenju bubamara kao i korisnih guštera koji jedu štetne crvene puževe golaće." 

U to im se može staviti i kamen kako bi mogle odmoriti dok piju i kako bi lakše došle do vode.

S obzirom na to su im omiljeni izvor hrane lisne vaši, treba i njih privući u vrt. Ali naravno, ne na kultivisanom bilju već "biljkama varalicama", a to mogu biti neven ili dragoljub. 

Cveće koje privlači bubamare su neveni, kadife, gilardije, cinije, kosmos, ljutić, lucerna, kopar, maslačak, zevalica, različak, stolisnik, sapunjača, vlašac i slično. Međutim, tu su i mnoge povrtne kulture poput kupusa, belog luka, peršuna, rotkvica. 

"Pustite da priroda u vašoj bašti napravi ravnotežu između insekata, životinja i biljaka. Jedino tako možete imati samoodrživost i zdravu okolinu", poručuju sa ovog gazdinstva.


Tagovi

Bubamare Ivka Preglin Privlačenje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.