Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beli luk
  • 25.05.2019. 10:00

Beli luk kralj bašte i voćnjaka - štiti od štetočina i obolenja

Beli luk osim što je zdravo povrće izuzetan je za pripremu preparata koji je odličan u zaštiti biljaka od štetočina i bolesti. Sadnjom belog luka u bašti i voćnjaku, biljke dobijaju zaštitnika koji pozitivno utiče na njihov imunitet i otpornost.

Foto: MaisonBoutarin
  • 5.688
  • 156
  • 0

Kada se odlučimo da gajimo voće i povrće bez upotrebe hemije stalno smo u potrazi za rešenjem kako da naše biljke odole napadu štetočina i pojavi obolenja. Otkrivajući svet suživota biljaka i njihovog međusobnog uticaja, jedna povrtarska biljka posebno se ističe po dejstvu na druge biljke.

To je beli luk.

Beli luk je biljka koja ima veoma pozitivan učinak  na većinu biljaka u bašti ili voćnjaku i sa pravom nosi naziv kralj bašte. Njegove alelopatske osobine (uticaj jedne biljke na drugu) ističu se u moru biljaka u bašti. Kompletna biljka belog luka (listovi i koren) izlučuje materije koje štite okolne biljke, pojačavaju njihov imunitet, teraju štetočine i umanjuju pojavu biljnih bolesti.

Sumpor u belom luku - prirodni fungicid

Beli luk sadrži dosta sumpora koji je prirodni fungicid i koji sprečava razvoj gljivičnih, bakterijskih i virusnih obolenja. Već svojim mirisom beli luk u bašti ili voćnjaku stvara atmosferu koja pozitivno deluje na gajene biljke, ali koja ne odgovara štetočinama i prouzrokovačima biljnih bolesti.

Miris belog luka je neprijatan većini glodara. Njegovom sadnjom, oteraćemo ili umanjiti brojnost krtica i miševa u bašti. Veliki broj štetnih insekata ne podnosi miris belog luka. Ukoliko ga posadimo pored povrća, ono će biti otpornije na biljne bolesti.

Štiti jagode, ruže, voćke

Najbolji primer za efikasnost belog luka su jagode. Beli luk posađen pored jagoda štiti ih od pojave Botritisa (truleži plodova). Najbolje je pored svakog bokora jagode posaditi beli luk.

Ruže su još jedna vrsta koja odlično reaguje na beli luk. Zbog dobrog odnosa između ruže i belog luka dobro ih je posaditi zajedno. Beli luk biće pravi zaštitnik grma ruže.

U voćnjaku beli luk tera mnoge insekte. Kajsije, breskve, maline, jabuke, kruške i šljive najbolje će da reaguju na prisustvo belog luka.

Beli luk može da se koristi za pripremanje mnogobrojnih preparata koji će nam koristiti u borbi protiv štetočina ili u zaštiti biljaka od infekcija. Preparati od belog luka deluju na gljivice, bakterije, čak i na viruse koji izazivaju biljne bolesti.

Recept za jednostavan preparat od belog luka

Najjednostavniji preparat koji primenjujem je da se jedna glavica belog luka, srednje veličine, potopi u vodi na 24 sata. Čenove belog luka usitniti ili barem izgnječiti i preliti sa 2 litra vode. Ostaviti tokom noći i ne poklapati. Nakon 24 sata procediti i preparat je gotov. Spremljen preparat trebao bi imati svetlo žutu boju i prijatan miris po belom luku. Ukoliko je miris prejak dodati vode.

Ovaj preparat pokazao se odličan protiv brojnih štetočina i oboljenja: mrava, lisne vaši, tripsa, plamenjače, alternarije, virusa na paprici i mnogih drugih.

Preparat je najbolje koristiti u kombinaciji sa preparatom od mleka i sode. Tada njegovo dejstvo dolazi do izražaja.

Mleko kao đubrivo i zaštita za povrće

Biljke tretirati preparatom od belog luka, a nakon pet do deset dana, biljke tretirati preparatom od mleka. Broj i raspored tretiranja zavise od stanja u bašti ili voćnjaku. Uvek pripremati svež preparat i ne ostavljati za posle.

Prikraćivanje listova belog luka

Od starih baštovanki sam čula još jednu ideju koju primenjujem. One su po malo prikraćivale listove belog luka svaki put kada bi radile u bašti. Dovoljno je jedan centimetar lista ukloniti i beli luk ispuštaće svoje materije koje štite druge biljke


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Beli luk Preparat Zaštita Štetočine Virusi Bakterije Recpet Prirodni fungicid


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.