Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki uzgoj
  • 12.11.2019. 13:30
  • Bosansko-podrinjski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ustikolina, Foča

Avdo Muslimović: Jedino eko proizvodnja ima budućnost

Za sebe kaže da je proizvođač i prerađivač voća i povrća na tradicionalan način od kojeg nikada ne odstupa. Avdo Muslimović iz Ustikoline, vlasnik porodičnog poljoprivrednog gazdinstva PP Muslimović, bio je neiscrpna "ruralno-agronomska" enciklopedija i odličan sagovornik koji rečenice završava savjetom ili već planiranim narednim korakom.

Foto: Adi Pašalić
  • 270
  • 22
  • 0

Kad čovjek voli ono što radi, kad u svaki korak unese puno ljubavi i proizvede na stotine tona ekološki uzgojenog voća i povrća, i uz sve to uživa u svom višedecenijskom radu nemoguće je na A4 format jedne ili više stranica to sve ukratko opisati. Za sebe kaže da je proizvođač i prerađivač voća i povrća na tradicionalan način od kojeg nikada ne odstupa. Avdo Muslimović iz Ustikoline, vlasnik porodičnog poljoprivrednog gazdinstva PP Muslimović, bio je neiscrpna "ruralno-agronomska" enciklopedija i odličan sagovornik koji rečenice završava savjetom ili već planiranim narednim korakom.

Ekološki uzgoj voća i povrća na 2 ha

Sve što proizvedem je po principima tradicionalne proizvodnje, ekološki prihvatljive, ne želim i ne koristim baš nikakva neprirodna sredstva. Prije nije bilo hemijskih preparata i zaštitnih sredstava, moramo priznati prije 20-30 godina kvalitet je tada bio ispred prionosa, značajno su bili manji prinosi, ali smo bili sigurni da jedemo hranu koja neće škoditi zdravlju. Praveći poređenje poljoprivredne proizvodnje prije i danas Muslimović zaključuje da jedino ekološka proizvodnja predstavlja prihvatljiv način proizvodnje u budućnosti.

Osim što je garant zdravog proizvoda, takav tip proizvodnje osigurava očuvanje ekosistema i poljoprivrednih resursa oranica, voćnjaka, vodenih tokova i sl. Svoju proizvodnju voća i povrća Avdo je organizovao na oko 2 ha površine. Kombinacija plasteničke i proizvodnje na otvorenom dominira uz 1 ha pod zasadima voća šljive, jabuke i kruške. Osim što na svom imanju uspješno rukovodi tehnologijom uzgoja i prerade voća i povrća, Avdo Muslimović se za poljoprivredu i poljoprivredne proizvođače bori i u administrativnim vodama, vodeći Savez poljoprivrednih udruženja FBiH.

Trud i rad nagrađeni mnogobrojnim sajamskim nagradama

Osim na kućnom pragu, Muslimović svoje proizvode predstavlja i najčešće plasira na mnogobrojnim sajmovima širom BiH. Za svoj rad, trud i kvalitet proizvoda gazdinstvo Muslimović je više puta nagrađivano.  Avdo se može pohvaliti sa ukupno 20 zlatnih medalja za svoje proizvode. Suha šljiva sa orasima u medu je tri puta nagrađivana zlatnom medaljom, zatim zlato za kvalitet ajvara, pekmeza od divljih jabuka i ukupno sedam zlatnih medalja za kvalitet pekmeza od jabuka i krušaka nagrađivan širom BiH.

Širok asortiman ekološki uzgojenog voća i povrća

Priliku da se uvjere u kvalitet proizvoda, sa oranica i voćnjaka gazdinstva Muslimović, imali su mnogobrojni posjetitelji 15. po redu Sajma "Jesen u Visokom". Iz organizacionog odbora Sajma su nam ukratko i prenijeli i jedan jedini uvjet koji je tražio Avdo Muslimović pri prijavi učešća na sajmu. Nakon kratkih pozdravnih poruka razgovor je dalje tekao ovako: "...ma nema šanse da propustim Sajam u Visokom, naravno da dolazim, rezervišite mi mjesto i jedva čekam da se vidimo opet i uvijek ću dolazit, ehhh ove godine imam jednu želju, možete li mi nabaviti dres vašeg nogometnog kluba, (NK Bosna Visoko), volim fudbal i hoću da u dresu prošetam mojim Goraždem."

Nije dugo prošlo a Avdo je već napravio fotku sa dresom.

Avdo Muslimović ima poruku za vladajuće - kako da pomognu mladim poljoprivrednicima

"Trenutno smo u administrativnim procedurama da formiramo Savez koji bi okupljao sva udruženja poljoprivrednika sa prostora cijele BiH", kaže Avdo nabrajajući programse ciljeve Saveza. 

"Plavi dizel" i smanjenje PDV-a - prve stavke novog udruženja poljoprivrednika

Avdu prekidam nakratko, opaskom: "Šta je sa mladima? Hoće l' u poljoprivredu, ima li interesovanja, kako da se oni bore !?" Iz Avdinog odgovora izvlačim ono najinteresantnije: "Tek kad se poljoprivredna proizvodnja i poljoprivrednik izjednače sa drugim branšama po mjesečnim primanjima i zaradom, onda će biti interesovanja kod mladih, jer će osim za sebe ono što proizvedu imati i perspektivu za daljnji rad, razvoj i zaradu. Sada to izgleda nemoguće, ali nije. Postoji niz rješenja kako to urediti. Imamo toliko nivoa vlasti i da bar jedan nivo konkretno mladim osigura benefite uplaćenih doprinosa jedne, dvije ili tri godine, dok ne stanu što se kaže "na noge", neće biti većeg interesovanja i nažalost oranice i polja će nam biti prazna. A nastavit ćemo dalje da gušimo domaće tržište uvezenim proizvodima."

Nadajmo se da to tako neće biti. Neka primjer gazdinstva Muslimović bude vjetar u leđa i dokaz da se od svog rada može pristojno i vrlo bitno zdravo živjeti.


Fotoprilog


Tagovi

Ekološki uzgoj Avdo Muslimović PP Muslimović Zlatne medalje Suha šljiva sa orasima Ajvar


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]