Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor na biometan
  • 24.10.2021. 18:00

Auga M1 je prvi hibridni traktor na svetu bez emisija CO2

Ovaj hibridni traktor može da primi više boca metana od konkurencije čime su inženjeri Auge pronašli rešenje za omogućavanje neprekidnog rada.

Foto: Youtube/Print Screen
  • 323
  • 40
  • 0

Najveći proizvođač ekološke hrane u Evropi, grupacija "Auga" sa sedištem u Litvaniji, predstavila je prvi na svetu hibridni traktor sa pogonom na biometan i električnu energiju koji služi za profesionalnu upotrebu na poljoprivrednom gazdinstvu, piše agriland.

Nazvan je "Auga M1" i rešava dve glavne prepreke koju su do sada ometale probijanje na tržište ove vrste traktora. To su neefikasni proces punjenja biometanom i nerazvijena infrastruktura benzinskih postaja.

Prema rečima izvršnog direktora ove kompanije, Kestutiša Juščiusa ovaj hibridni traktor može da primi više boca metana od konkurencije čime su inženjeri Auge pronašli rešenje za osiguravanje neprekidnog rada. Kada se boce isprazne, lako se mogu zameniti punima.

"Trenutno traktori na biometanski pogon mogu raditi samo dva do četiri sata", istakao je rekavši da su poljoprivrednicima potrebne mašine koji mogu da rade 12 ili više sati.

"Naša kompanija to shvata, stoga je i stvorila rešenje", dodao je.

400 KS i 12 sati rada

Ova mašina ima ugrađen motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji generiše energiju sa biometanom i prenosi je direktno na elektromotore koji pokreću motor. Prilikom rada u normalnim uslovima koji ne zahtevaju veliku snagu, energija se pohranjuje u bateriju.

Takav je sistem ne troši u uslovima niskog opterećenja već koristi relativno malen, ali efikasan motor i po potrebi može imati veliku snagu. Zahvaljujući tome, sa ovom je mašinom moguće raditi do 12 sati bez prestanka, navode iz ove kompanije.

Dugačak je šest i visok četiri metra. Maksimalna brzina mu je 12 km/h, a istovremeno ima snagu ekvivalentnu onoj dizelskog traktora od 400 KS.

Ova kompanija ima 39 hiljada hektara na kojima se bavi ekološkom proizvodnjom. Osim toga, radi i na tehnološkim rešenjima za održivu poljoprivredu.

"Ne razvijamo tehnologiju samo kako bismo rešili svoje emisije i ispunili obećanje da ćemo postati CO2 neutralna kompanija do 2030.", kazao je Juščius rekavši da im je cilj da ovo vozilo, ali i druge tehnologije koje razvijaju, budu dostupne poljoprivrednicima širom sveta.

Ovo je poljoprivredno vozilo za sada dostupno u Litvaniji, a uskoro će biti i u ostatku sveta.

Pogledajte kako izgleda Auga M1

 


Tagovi

Auga Biometan Hibrid Emisije CO2 Traktor Pogon na biometan


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!