Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đuro Pećanac
  • 12.11.2017. 11:00

300 stabala drenjine i rasadnik - za proizvode "Po propisu"

Đuro Pećanac iz Drvara bavi se preradom drenjine, a nadaleko je poznata njegova rakija od drenjine.

Foto: Arhiva porodice Pećanac
  • 4.319
  • 566
  • 0

Rakije koje proizvedu Đuro i Kova Pećanac sa svojom porodicom postale su prepoznatljiv znak Drvara i okoline. Osim raznih rakija, ova vrijedna porodica priprema i druge proizvode, a najveću pažnju posvećuju drenjini.

Stvorili brend “Po propisu”

Porodica Pećanac se najviše posvetila drenjini. U svoju proizvodnju su uložili mnogo vremena i rada, a svi članovi porodice, od unučadi do starijih članova, su uključeni i rado pomažu u pravljenju proizvoda.

Naša porodica se bavi proizvodnjom drenjine od 2000. godine. Svi smo uključeni u proizvodnju, ja i moj muž Đuro, kćerka Danijela, sin Ilija i snaha Milica, a imamo i pomoć od porodice Stijaković iz Banja Luke, kćerke Gordane, zeta Dragana i njihovo troje djece. Zajedno obavljamo sve radove u voćnjaku, sakupljanju drenjine i preradi. Osim proizvoda od drenjine imamo i proizvode od drugih voćnih vrsta i sve je kod nas 'Po propisu'", kaže Kova.

Iza ovih ljudi je mnogo godina uzgajanja i prerade, sami su svojim radom stvorili prepoznatljiv brend “Po propisu”, nisu imali pomoć od zajednice. Sve potrebne sprave za preradu drenjine su ručne izrade, poslove obavljaju složno i trude se da da njihovi proizvodi oduševe svojim kvalitetom svakoga ko ih proba.

Uključena je cijela porodica

U Drvaru kažu: “Ko nije probao rakiju drenju “Po propisu” kod Đure Pećanca, taj kao da u Drvaru nije ni bio.”

Drenjina kao brend Drvara

Područje Drvara je idealno za rast drenjine, a u poslednje vrijeme sve više se drenjina uzgaja plantažno. Veliki doprinos u zasnivanju voćnjaka drenjine dala je porodica Pećanac.

Od Kove doznajemo: “Gajimo sve vrste voća, ali je naš prioritet drenjina. Imamo plantažu sa 300 stabala drenjine i rasadnik u kojem proizvodimo sadnice drenjine. Sadnice proizvodimo iz špice drenjine što traži mnogo rada, pažnje i znanja. Takođe, imamo stabla drenjine koje imaju svoj rodovnik, odnosno upisana su u registar matičnih stabala u Poljoprivrednom institutu RS iz Banja Luke."

Drenjina je kao voćka veoma otporna. Ove godine je preživjela mraz, sušu, visoke temperature i opet dobro rodila.

Plod drenjine izuzetno povoljno djeluje na sluzokožu crijeva i zbog toga se proizvodi od drenjine preporučuju kod stomačnih problema.

Prirodni proizvodi

Rakija od drenjina

Voće koje uzgajaju Pećanci prerađuju u mnogobrojne proizvode. Sve pripremaju na prirodnoj bazi od svježih plodova. Prepoznatljivi su po raznim rakijama koje peku na vlastitom kotlu. U ponudi imaju rakiju drenju, krušku, šljivu, jabukovaču, lozu i dunjevače, a pripremaju i domaće vino.

Od drenjine pripremaju i razne druge proizvode: liker, sok od drenjine Imber, kompot, slatko, nešećereni sok, mućeni pekmez, kuvani pekmez i sušene drenjine za čaj.

Proizvode pripremaju po tradicionalnim receptima svoga kraja, te u njima nema nikakvih vještačkih dodataka.

Imber sok se priprema bez šećera i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani, posebno u ishrani djece. Pomaže kod jačanja imuniteta, a odlikuje se lijepom crvenom bojom i okusom drenjina.

Bake su govorile: “Popij čašu imbera i tegobe nestaju za tren.”

Proizvodi koji osvajaju nagrade

Pećanci su učesnici brojnih manifestacija i sajmova. Na Danima drvarske drenjine su prisutni od početka 2001. godine i ove godine su učestvovali u ovoj manifestaciji šesnaesti put. Osim u Drvaru učesnici su i drugih manifestacija: u Mrkonjić Gradu na Aranđelovdanskom vašaru - Danima šljive, u Glamoču na Danima krompira, u Livnu na manifestaciji “Zlatne ruke te u Bosanskom Petrovcu na Danima base i kropira, a njihovi proizvodi su se našli i na Zagrebačkom velesajmu.

Proizvodi porodice Pećanac osvajali su brojne nagrade, a među brojnim nagradama tu je zlatna medalja za kvalitet rakije loze u Mrkonjić Gradu 2014. godine i Zlatna medalja za kvalitet rakije drenje u Mrkonjić Gradu 2011. godine. Osim toga, Đuro Pećanac je 2012. i 2013. godine bio prvak u RS u gradiranju rakije prirodnim putem.

Često su na sajmovima

Porodica Pećanac poručuje svima koji žele da se bave drenjinom da mogu da urade kao što su to i oni uradili. Prava je šteta što drenjina još nije dovoljno istražena i prezentovana narodu.

Foto: Arhiva porodice Pećanac


Fotoprilog


Tagovi

Rakija drenovača Drvar Đuro Pećanac Po propisu Drenjina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]