Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nastavak suše
  • 27.07.2022. 13:30

Značajnijih padavina ni na vidiku, ali su mjestimično moguće nepogode

Visoke temperature i nedostatak vlage u zemljištu u narednom periodu otežat će razvoj jarih usjeva, što se može negativno odraziti na kvalitet ploda i konačan prinos

Foto: Depositphotos/videogomel (ilustracija)
  • 79
  • 9
  • 0

Prošlosedmični period obilježilo je veoma toplo i sparno vrijeme, naročito u drugom dijelu sedmice s maksimalnom dnevnom temperaturom oko 40 stepeni. Mjestimični lokalni pljuskovi nisu mnogo utjecali na popravak stanja kada je riječ o poljoprivrednim kulturama suočenim s velikom sušom. 

Onim proljetnim - kukuruzu, suncokretu, soji i šećernoj repi, koje su u generativnim fazama razvoja ne prijaju trenutni agrometeorološki uslovi.

Upitan kvalitet i prinos

Visoke temperature i nedostatak vlage u zemljištu u narednom periodu mogu otežati razvoj jarih usjeva, što se može negativno odraziti na kvalitet ploda i konačan prinos. 

"Na povoljnijim i kvalitetnijim tipovima zemljišta, kao i na parcelama gdje je primijenjena puna agrotehnika, usjevi su u boljem stanju i lakše podnose sušu i visoke temperature", navedeno je u sedmičnom Agro-biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

Žetva ozime pšenice na najvećem dijelu površina je završena. Toplo i suho vrijeme uslovljava nizak rizik od prouzrokovača biljnih bolesti, dok je pri ovakvim vremenskim uslovima povećana brojnost i aktivnost insekata.

Suša se nastavlja

Prema prognozi za ovu sedmicu, nastavlja se sunčano i jako vruće vrijeme. Sredinom sedmice mogućna je pojava lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, mjestimično su moguće i vremenske nepogode. Doći će i do manjeg pada temperature za 3 do 5 stepeni Celzijusa. Sušni period se i dalje nastavlja, a u skorijem periodu se ne vide značajnije padavine.

Apeluje se na poljoprivredne proizvođače da prilikom obavljanja radova na otvorenom koriste zaštitu od jakog UV zračenja i da aktuelne poljoprivredne radove obavljaju u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima.


Tagovi

Agro prognoza Suša Padavine Lokalni pljuskovi Vremenske nepogode Vrućina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.