Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 21.12.2020. 15:00

Završite preostale radove na otvorenom, prije formiranja snježnog pokrivača

Krajem nedjelje izvjesno je pogoršanje vremena, sa padavinama koje će sa smanjenjem temperature preći u susnježicu i snjieg. Predstojeća promjena kreće sa zapada da bi od četvrtka obuhvatila cijelu BiH.

Foto: Bojan Kecman
  • 104
  • 352
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, do sredine nedjelje zadržaće se stabilno i suho vrijeme. Jutra će biti hladna, sa maglom u unutrašnjosti zemlje dok će u Hercegovini tokom dana biti više sunčanih intervala. Dnevni maksimum biće iznad prosjeka za ovo doba godine.

Krajem sedmice izvjesno je pogoršanje vremena, sa padavinama koje će sa smanjenjem temperature preći u susnježicu i snjieg. Predstojeća promjena kreće sa zapada da bi od četvrtka obuhvatila cijelu BiH. Više padavina biće u Bosni, a u Hercegovini manje.

Takođe će se i temperature izmjeniti. U većini krajeva dolazi do jačeg zahlađenja, uz izvjesnu pojavu mrazeva jačeg intenziteta. Krajem sedmice najniže temperature u Bosni kretaće se oko nule do -6°C, u Hercegovini toplije, do 4 °C, uz moguće temperature u minusu i na jugu zemlje. Dnevni maksimum biće oko 5 °C, na jugu do 11 stepeni.

Najavljene padavine, kao i snijeg pogodovaće ozimim usjevima jer ulaze u hladniji period. Preporuka je da se završe preostali radovi na otvorenom polju, prije nego što se formira snježni pokrivač.

Danas su preovladavale sunčane prilike u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni dok se u ostalim dijelovima zemlje zadržala magla i naoblaka, uglavnom po kotlinama i riječnim tokovima. Takođe je u nekim krajevima u Bosni pala i slaba, kratkotrajna kiša.

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene dnevne temperature kretale su se u opsegu od 1°C na Bjelašnici pa do 14°C u Mostaru.

I tokom sutrašnjeg dana zadržaće se slično vrijeme. Oblačno i maglovito po kotlinama Bosne, uz slab južni vjetar. Jutro prohladno, sa maksimalnih 5 C° dok će najviša dnevna temperatura dosegnuti 11 stepeni, na jugu par stepeni toplije.  

Sredinom sedmice slijedi razvedravanje širom BiH. U srijedu ujutru moguća je pojava sumaglice u Bosni da bi u večernjim satima došlo do porasta oblačnosti. Za jutranju temperaturu prognozira se šest stupnjeva, a za maksimalnu dnevnu do 15°C.

Kako se budemo bližili kraju nedjelje, preovladavaće uglavnom oblačne vremenske prilike. Kiša je najavljena za područje Hercegovine, zapadnu i jugozapdnu Bosnu. Jutro u četvrtak prijatno, sa 8°C, na jugu zemlje do 10 stepeni dok će dnevni maksimum dostići 14°C.


Tagovi

Stabilno vrijeme Smanjenje temperature Pojava mrazeva Snježni pokrivač Sunčane prilike Kiša Magla Vjetar Razvedravanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.