Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 03.07.2020. 13:00

Zabeležene prve jedinke azijske voćne mušice, voćari budite oprezni!

Tokom proteklih dana registrovane su prve jedinke azijske voćne mušice u zasadima jagodičastog i koštičavog voća i vinove loze. Ženke ove štetočine polažu jaja u zdrave plodove u fazi zrenja.

Foto: Gordana Nastić/Depositphotos/roblan
  • 239
  • 27
  • 0

U Srbiji se do četvrtka 16. jula očekuje pretežno sunčano i toplije vreme. Zatim se do kraja perioda prognoziraju promenljive oblačne vremenske prilike, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Temperatura vazduha bila bi malo ispod i oko prosečnih vrednosti.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u većem delu zemlje preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u severnim područjima umerena do jaka suša, u severozapadnim regionima ekstremna suša dok će u delovima južne Srbije preovladavati umerena vlažnost.

Vreme odgovara insektima - voće je na udaru

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. Tokom proteklih dana registrovane su prve jedinke azijske voćne mušice u zasadima jagodičastog i koštičavog voća i vinove loze. Ženke ove štetočine polažu jaja u zdrave plodove u fazi zrenja. Usled ishrane larvi, plodovi potpuno propadaju. Na mestima gde ženka pravi zareze prilikom polaganja jaja, otvara se put za infekcije različitim prouzrokovačima truleži. Vizuelnim pregledom plodova jabuke i šljive registrovano je prisustvo jaja jabukinog/šljivinog smotavca u različitim fazama razvoja. U toku je piljenje larvi druge generacije ovog štetnog insekta.

Takođe, u pojedinim zasadima jabuke registrovano je prisustvo grinja, crvenog voćnog pauka i običnog paučinara. U zasadima kruške uočeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve. U toku je piljenje larvi treće generacije navedene štetočine. U pogledu biljnih bolesti vinova loza se nalazi u fenofazi razvoja kada je osetljiva na infekcije prouzrokovačem plamenjače vinove loze, sive truleži i pepelnice vinove loze. Kod ratarskih biljaka, pregledom useva šećerne repe registrovano je povećanje broja pega na listovima od prouzrokovača pegavosti lišća šećerne repe.


Tagovi

Sunčano vreme Toplije vreme Umerena suša Aktivnosti insekata Umerena vlažnost vazduha Azijska voćna mušica Crveni pauk Prisustvo grinja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D