Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 24.12.2019. 13:35

Visoka temperatura za ovo doba godine uslovila je najezdu glodara

U ponedeljak i utorak, 30. i 31. decembra, očekuje se kratkotrajan porast temperature i suvo vreme, a u sredu 1. januara 2020. godine bi ponovo bilo uslova za padavine uz pad temperature.

Foto: Karolina Rastija
  • 144
  • 19
  • 0

U Srbiji se od utorka 24. decembra očekuje da će padavine i vetar oslabiti. U periodu od 27. do 29. decembra temperatura bi bila u daljem padu sa slabim padavinama, kišom, susnežicom i snegom.

U ponedeljak i utorak, 30. i 31. decembra, očekuje se kratkotrajan porast temperature i suvo vreme, a u sredu 1. januara 2020. godine bi ponovo bilo uslova za padavine uz pad temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije biće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima istočne Srbije biti umerena suša. 

Toplo vreme pogoduje razvoju patogena u usevima ozimih strnina

Povoljni toplotni uslovi i visoka vlažnost vazduha povoljno utiču na razvoj patogena u usevima ozimih strnina. U usevima pšenice i ječma registrovani su simptomi pepelnice strnih žita, sive pegavosti lista pšenice, mrežaste pegavosti lista ječma i rđe.

Natprosečno visoka temperatura za ovo doba godine uslovila je i veliku najezdu glodara. U nedostatku hrane prave štete na strnim žitima, u voćnjacima, lucerištima.

Koje biljke teraju miševe iz dvorišta i bašte, ali i domaćinstva?

Za sitne glodare koji ne padaju u zimski san pšenica je vrlo važna u njihovoj ishrani. U toku zimskog perioda osim ozimih žita i lucerišta, koja predstavljaju siguran izvor hrane, druge pristupačne hrane skoro da i nema, tako da su ovi usevi najugroženiji.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Decembar Najezda glodara Razvoj patogena RHMZ


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.