Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 16.11.2020. 15:15

Umereno oblačno vreme - pripremite zasad voća za prezimljavanje

Da bi se zasadi voća pravovremeno i blagovremeno pripremili za period zimskog mirovanja potrebno je primeniti razne hemijske i agrotehičke mere. Odmah nakon berbe potrebno je pripremiti stabla za prezimljavanje, smanjiti infekcioni potencijal, brojnost prezimljujućih oblika štetočina i raznih patogena.

Foto: Julijana El Omari
  • 137
  • 57
  • 0

U Srbiji u ponedeljak posle podne i uveče na severozapadu Srbije doći će do naoblačenja s kišom, koje će se u toku noći širiti ka centralnim predelima. U utorak, 17. novembra, prognozira se oblačno s kišom i hladnije vreme. Na višim planinama kratkotrajan sneg. U sredu 18. i četvrtak 19. novembra padavine se povremeno očekuju samo još na istoku i jugu Srbije, a zatim do kraja perioda u svim krajevima umereno oblačno, uglavnom suvo i prosečno hladno za drugu polovinu novembra.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša, dok će u delovima severne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Suve grane i opalo lišće i plodove uklonite iz voćnjaka

Da bi se zasadi voća pravovremeno i blagovremeno pripremili za period zimskog mirovanja potrebno je primeniti razne hemijske i agrotehičke mere. Odmah nakon berbe potrebno je pripremiti stabla za prezimljavanje, smanjiti infekcioni potencijal, brojnost prezimljujućih oblika štetočina i raznih patogena. Sve suve grane, opalo lišće, opale plodove potrebno je sakupiti i ukloniti iz voćnjaka jer privlače glodare i mnoge štetočine.

Zašto krečiti voćke i kako napraviti pravu smešu?

Grinje, pauci, razne vrste štitatstih vaši i drugih biljnih vaši, cvetojeda, smotavaca i drugo kao i uzročnici bolesti kovrdžavosti lišća, čađave pegavosti, krastavosti ploda, truleži, raka korena, bakteriozne plemenjače prezimljavaju u voćnjacima u vidu jajaša, larvi, spora, micelija i tako dalje. Potrebno je pregledati sva stabla u voćnjaku i po potrebi ukloniti sve polomljene, suve i zaražene grane. Pored toga potrebno je zaštititi mlada stabla i od glodara.


Tagovi

Vremenska prognoza Patogeni Priprema voćki za zimu Zaštita voća Glodari Uklanjanje suvih grana


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.