Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 04.07.2022. 14:05

Umerena do jaka suša na većem delu Srbije - idealno za razvoj insekata

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umerena do jaka suša, u delovima severne, zapadne i centralne ekstremna suša, dok će na krajnjem severu zemlje, delovima istočne i južne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Foto: Aleksandar Radetić
  • 175
  • 51
  • 0

U Srbiji se do srede, 6. jula zadržava veoma toplo vreme, a u utorak 5. jula posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti mogući su kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.

Od 6. jula se prognozira osveženje sa pljuskovima i grmljavinom u svim krajevima, a lokalno se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode, dok bi samo u četvrtak 7. i subotu 9. jula, bilo uglavnom suvo vreme.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umerena do jaka suša, u delovima severne, zapadne i centralne ekstremna suša, dok će na krajnjem severu zemlje, delovima istočne i južne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Toplo vreme uzrok pojave smotavca - jabukinog, breskvinog, šljivinog

Toplo i sunčano vreme pogoduje insektima. U toku je početak leta leptira druge generacije jabukinog smotavca i polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije breskvinog i šljivinog smotavca. Kod kruške se odvija piljenje larvi treće letnje generacije kruškine buve. U pogledu biljnih bolesti period primarnih infekcija prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke je završen.

Kod ratarskih kultura vremenski uslovi su pogodni za razvoj, pa se u narednom periodu može očekivati povećanje broja biljaka sa simptomima.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Pljuskovi Grmljavina Suša Jabukin smotavac Breskvin smotavac Šljivin smotavac Kruškina buva Čađava pegavost


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]