Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.01.2023. 10:00

Učvrstite plastenike, zaštitite voćke i lozu

Uz zahlađenje, kiša će u četvrtak krajem dana i u petak prijeći u snijeg uz formiranje i nagli porast snježnog pokrivača

Foto: Depositphotos/Vlažnost zemljišta
  • 85
  • 6
  • 0

Tokom proteklih dana preovladavali su povoljni agrometeorološki uslovi za sve prezimljujuće poljoprivredne kulture. Pojava prizemnih mrazeva nije predstavljala opasnost za ozima žita, jer su dobro pripremljena za zimsko mirovanje. Pored toga, visoke maksimalne temperature zraka nisu ometale mirovanje višegodišnjih voćnih kultura i vinove loze koje se u ovom dijelu godine nalaze u biološkom zimskom mirovanju.

Dospjele padavine u dosadašnjem dijelu jeseni i zime obezbijedile su dobru zalihu vlage u dubljim slojevima obradivog zemljišta, što će imati veliki značaj početkom vegetacionog perioda.

Glodari prijete voćnjacima

Mlada stabla voćaka su često u toku zime izložena oštećenjima od glodara, prije svega poljskih miševa, voluharica i zečeva. Oštećenja su obično u zoni korijenovog sistema, tako da se mlada stabla u toku vegetacije iznenada cijela suše.

Posebno su ugroženi voćnjaci gdje su površine neobrađene, jer su opali plodovi hrana za glodare u toku vegetacije i zime. U nedostatku hrane glodari se hrane korijenjem voćaka, posebno jabuka i krušaka. Suzbijanje poljskih miševa i voluharica sprovodi se u jesen ili zimu, u periodu njihove najveće aktivnosti i potrebe za hranom.

Stiže snijeg

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS i danas se očekuje kiša. A padavine će najviše zahvatiti region Hercegovine, ponegdje i preko 250 mm kiše, Sarajevsko-romanijsku regiju i gornje Podrinje, gdje se očekuje od 80 do 150 mm kiše, a na zapadu nešto manje padavina od 60 do 120 mm. Duvaće umjeren do jak, u višim predjelima i olujni jugo uz jake udare vjetra. 

Padavine bi mogle "ugušiti" usjeve - napravite prokope

Uz zahlađenje, kiša će u četvrtak krajem dana i u petak prijeći u snijeg uz formiranje i nagli porast snježnog pokrivača. Očekuje se i izlivanje bujičnih vodotoka kao i značajan porast velikih rijeka.

S obzirom na to da su najavljeni jaki udari vjetra, apeluje se na poljoprivredne proizvođače da učvrste svoje plastenike, te da zaštite se mlade voćke i vinova loza gdje je god to moguće.


Tagovi

Agroprognoza Prognoza vremena Vlažnost zemljišta Kiša Snijeg Glodari


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.