Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 16.03.2017. 12:00

U Španjolskoj prave ljetne vrućine, u ožujku 34°C

U nadolazećim desetljećima sjever Mediterana bit će pod direktnim utjecajem klimatskih promjena.

Foto: bigstockphoto.com, sky-light-pictures
  • 3.135
  • 155
  • 0

Na jugu i jugoistoku Španjolske u zadnja dva dana vladaju prave ljetne vrućine s temperaturama koje prelaze 30°C i dosežu 34°C.

Na Kanarskim otocima je još toplije. Izmjerene su maksimalne temperature do 35°C.

Klimatske promjene znače povećani rizik od šumskih požara na Mediteranu i to u narednih nekoliko desetljeća, kažu meteorolozi. Upravo zato klima je postala predmet znanstvenih istraživanja u velikoj mjeri, piše euractiv.

Sveučilište u Barceloni objavilo je studiju koja analizira niz modela povezanih sa požarima i klimatskim indikatorima koji su s njima povezani.

U studiji su se koristili ekstenzivnom bazom podataka o šumskim požarima na Mediteranu s obzirom na sušu i ostale parametre.

Sjevernija područja pogođena sušom - izgledniji uvjeti za požare

Studija je zaključila da postoji statistički značajan odnos između požara i suše tijekom ljeta na mnogim područjima. Dodatno, taj odnos je kažu jači u sjevernim područjima. To znači da je suša odlučujući faktor na sjevernim produktivnijim i generalno vlažnijim područjima, nego na jugu. To je upravo zbog toga što je većina vegetacije na jugu prilagođena sušnijim uvjetima.

Tako se daje za zaključiti da će u nadolazećim desetljećima sjever Mediterana biti pod direktnim utjecajem klimatskih promjena. Studija upozorava i da bi prevencija požara na dosadašnji način mogla biti nedovoljna s obzirom na promjene klime, ako se ne dođe do nekih konkretnijih mjera prevencije.

Zadnjih nekoliko desetljeća, podaci pokazuju da su područja na Mediteranu zapravo manje izložena požarima, dok je suša češća pa je u tom smislu prevencija od požara dosad funkcionirala. Ono na čemu znanstvenici inzistiraju je to da se mjere prevencije znatno pojačaju. Pomoću već postojećeg sustava prognoza može se projicirati i strategija sezonske prognoze i predviđanje požarnih uvjeta.

Foto: bigstockphoto.com, sky-light-pictures


Tagovi

Požar Sezona Klima Klimatske promjene Mediteran


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]