Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 09.06.2020. 08:00

U narednom periodu nestabilno vreme - preduslov za razvoj biljnih bolesti i infekcija

Česte padavine tokom proteklih sedam dana konstantno su stvarale povoljne uslove za razvoj biljnih bolesti. Ostvareni su uslovi za infekciju prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Period primarnih zaraza je pri kraju.

Foto: Bojan Kecman
  • 105
  • 8
  • 0

U Srbiji se tokom čitavog perioda prognozira promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše i lokalih pljuskova sa grmljavinom. Lokalno su moguće i obilnije padavine. Maksimalna dnevna temperatura vazduha bi bila oko i iznad višegodišnjeg proseka, najčešće u intervalu od 25 do 28°S.

Prema prognoziranim vrednostima SPI1 na većem delu teritorije Srbiji preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima istočne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

Infekcije na voću i bolesti ratarskih kultura

Česte padavine tokom proteklih sedam dana konstantno su stvarale povoljne uslove za razvoj biljnih bolesti. Ostvareni su uslovi za infekciju prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Period primarnih zaraza je pri kraju. U pojedinim zasadima jabučastog voća registrovano je prisustvo simptoma bakteriozne plamenjače.

Kako prepoznati da li je zaustavljena čađava krastavost krušaka i jabuka?

Česte i obilne padavine u prethodnom periodu pogoduju razvoju prouzrokovača truleži ploda, šupljikavosti lišća koštičavog voća i plamenjače šljive. Takođe, visok je rizik od infekcija vinove loze prouzrokovačem plamenjače i pepelnice.

U pogledu biljnih štetočina registrovano je prisustvo jaja jabukinog smotavca u različitim fazama embrionalnog razvoja, a u zasadima kruške prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve. U pojedinim zasadima voća prisutne su kolonije lisnih vaši.

Kod ratarskih kultura uslovi su povoljni za razvoj plamenjače i crne pegavosti krompira.


Tagovi

Nestabilno vreme Obilne padavine Biljne bolesti Infekcije na voću Crna pegavost krompira Lisne vaši Čađava krastavost Šupljikavost lista


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...