Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 10.05.2021. 15:00

Toplo vreme uticalo na aktivnost insekata - uskoro ponovo kiša

Jutarnja temperatura od 6 do 16°C, a najviša dnevna od 26 do 30°C. Zatim bi usledio period sa promenljivim oblačnim, nestabilnim i svežijim vremenom, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Foto: Martina Popić
  • 105
  • 12
  • 0

U Srbiji se početkom sedmice očekuje sunčano i toplo vreme. U košavskom području bilo bi umerenog i jakog, jugoistočnog vetra, a na jugu Banata sa udarima olujne jačine. Jutarnja temperatura od 6 do 16°C, a najviša dnevna od 26 do 30°C. Zatim bi usledio period sa promenljivim oblačnim, nestabilnim i svežijim vremenom, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umerena do jaka suša, u delovima zapadne ekstremna suša, dok će u delovima severne, istočne i južne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Opasnost od breskvinog smotavca

Toplo i sunčano vreme povoljno je uticalo na aktivnost insekata. U zasadima kruške registuje se prisustvo starijih larvi prezimljujuće generacije obične kruškine buve, kao i pojava imaga prve letnje generacije ove štetočine. U toku je početak polaganja jaja prve generacije jabukinog smotavca.

Breskve i nektarine podložne napadima štetočina

Na području Srbije odvija se i polaganje jaja prve generacije breskvinog smotavca. U nekim regionima započelo je piljenje larvi prve generacije ove štetočine. U pojedinim zasadima bresaka i nektarina registruje se prisustvo lisnih vaši.

Kod ratarskih kultura registrovana je pojava imaga krompirove zlatice. U toku je njen izlazak sa mesta prezimljavanja i dopunska ishrana na listovima, a u narednim danima se očekuje i početak polaganja jaja.


Tagovi

Vremenska prognoza Sunčano Grmljavina Kiša Insekti na voću Kruškina buva Breskvin smotovac Lisne vaši


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.