Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 04.08.2020. 09:00

Toplo vreme pogodovalo razvoju običnog paučinara na povrću

Toplo i suvo vreme tokom proteklih dana pogodovalo je razvoju običnog paučinara. U usevima paprike, paradajza i drugog povrća, kao i u usevima soje i pojedinim zasadima voća registruje se prisustvo paučinara na naličiju listova.

Foto: WikimediaCommons/Rasbak
  • 104
  • 322
  • 0

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas se očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. Posle podne i uveče došlo bi do pojave oblačnosti, a ponegde je moguća i kratkotrajna kiša i pljuskovi sa grmljavinom. U toku noći očekuje se jače naoblačenje na severu i zapadu Srbije, koje bi se u sredu u toku dana proširilo i na ostale delove zemlje uslovljavajući mestimično kišu, a lokalno su mogući obilniji pljuskovi sa grmljavinom. Od četvrtka do kraja perioda bilo bi promenljivo oblačno i toplije, a mestimično su mogući lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne, istočne i južne Srbije preovladavaće umereno vlažni uslovi, u delovima centralne i jugozapadne Srbije jako do ekstremno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti

Smotavac na jabuci i šljivi

Toplo i suvo vreme tokom proteklih dana pogodovalo je razvoju običnog paučinara. U usevima paprike, paradajza i drugog povrća, kao i u usevima soje i pojedinim zasadima voća registruje se prisustvo paučinara na naličiju listova.

U toku je piljenje larvi druge generacije jabukinog smotavca

U zasadima jabuke u toku je intenzivno piljenje larvi druge generacije smotavca, a u zasadima šljive u toku je početak piljenja larvi treće generacije ove štetočine. Utvrđeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve kod koje je se odvija piljenje larvi četvrte generacije. Takođe u zasadima jabuka uočeno je prisustvo kolonija crvenog voćnog pauka i lisnih vaši na vrhovima mladara.

Kod ratarskih kultura u usevima kukuruza i paprike započela je aktivnost druge generacije kukuruznog plamenca. Na feromonskim klopkama koje su smeštene u usevima krompira registruje se povećanje brojnosti odraslih jedinki krompirovog moljca.


Tagovi

Toplo vreme Naoblačenje Vlažni uslovi Jabukin smotavac Šljivin smotavac Obični paučinar Štetočine na povrću


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...