Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 04.05.2021. 15:30

Topli dani pred nama, ipak povremene padavine pogoduju napadu štetočina i bolesti

Povremeni pljuskovi mogu ometati i na kratko prekinuti radove na otvorenom polju dok će toplije vrijeme, sa mjestimičnim padavinama pogodovati razvoju biljnih bolesti i štetočina.

Foto: Renata Prusina
  • 104
  • 156
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, ove sedmice nas očekuje stabilno vrijeme, sa temperaturama koje su u skladu sa aktuelnim godišnjim dobom. Šanse da bude mjestimičnih pljuskova su vrlo male. Krajem nedjelje moguće je kratkotrajno pogoršanje, sa kišom i nešto nižim temperaturama. Veće količine padavina najavljuju se u Krajini i Posavini. 

Jutra će biti prijatna, sa temperaturama do 10°C u Bosni, a u Hercegovini do 14 °C. Dnevni maksimum ide do 20 stepeni, na jugu do 25°C, a sredinom sedmice, kada će biti i najtoplije, u Posavini i dolini Neretve moguće je i par stepeni iznad maksimalnih najavljenih.

Povremeni pljuskovi mogu ometati i na kratko prekinuti radove na otvorenom polju dok će toplije vrijeme, sa mjestimičnim padavinama pogodovati razvoju biljnih bolesti i štetočina pa se iz tog razloga poljoprivrednicima preporučuje da prate izvještaje prognostičara i po potrebi reaguju, kako bi zaštitili usjeve. 

Tokom prije podnevnih sati širom zemlje preovladavali su sunčani intervali, sa malom naoblakom. Izmjerene temperature kretale su se u rasponu od 2 stepena na Bjelašnici pa do 20°C u Grudama. Tokom dana će se zadržati isto vrijeme. Duvati će slab vjetar, iz pravca zapada, a dnevni maksimum dosegnuti će 24 stepena. 

Sredinom sedmice stiže naoblačenje sa juga koje može donijeti i slabu kišu. Lokalno u Hercegovini je moguć jači pljusak. Strujanje zraka slabije, južnog pravca. Mogući i povremeni jači udari juga u Krajini. Jutarnje temperature u srijedu idu od 5 do 10, na jugu BiH do 12 dok će se maksimalna dnevna kretati između 18 i 24 stepena.

Kako se budemo bližili kraju sedmice, preovladavaće uglavnom oblačno vrijeme, sa vrlo malom mogućnošću da bude kiše. U četvrtak će duvati i slab vjetar, iz pravca juga. Jutro prijatno sa temperaturama oko 10 stepeni, a najviša dnevna dosegnuti će 23°C.

Lokalni pljuskovi mogući su u petak, u drugom dijelu dana, u Bosni, izvjestan je i umjeren vjetar zapadnog smjera. Jutarnja temperatura biće u rasponu od 7 do 13, a najviša dnevna temperatura između 18 i 24 stupnja.


Tagovi

Mjestimični pljuskovi Sunčani intervali Dnevni maksimum Slab vjetar Padavine Slaba kiša Biljne bolesti Jutarnje temperature


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !