Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zima 2022./23.
  • 17.10.2022. 10:30

Topao prvi deo zime, januar sa jakim mrazevima

Pred nama je topliji novembar u odnosu na višegodišnji prosek, a decembar će biti nešto blaži nego prethodnih godina.

Foto: Depositphoto/KatherinePirs
  • 296
  • 77
  • 0

Evropljane ove zime verovatnije očekuju blage temperature, a ne smrzavanje, pokazuju ažurirani podaci Evropske službe za klimatske promene Kopernikus. Međutim, moguć je nalet veoma hladnog vremena u decembru, prenosi Klima 101.

Meteorolozi predviđaju da će temperature biti iznad proseka tokom vrhunca grejne sezone što je dobra vest za evropski kontinent imajući u vidu poskupljenje energenata i ograničene isporuke gasa iz Rusije, kao i krizu troškova života povezanu sa time.

Ova vrsta prognoze ne može sa sigurnošću da predvidi određeni događaj i njegovo trajanje, pa je tako slučaj i sa ovim eventualnim zahlađenjem. 

Prosečne padavine i toplije vreme

Kada je reč o Srbiji, sezonska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da je pred nama topliji novembar u odnosu na višegodišnji prosek, kao i da će decembar biti nešto blaži nego prethodnih godina. Januar i februar biće prosečno hladni sa umerenim i povremeno mogućim jakim mrazevima.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko dva milimetra višim u odnosu na višegodišnji prosek.

Dugoročna prognoza: Čeka nas još jedna zima bez snega?

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko jedan stepen u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko pet milimetra nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Januar će biti prosečno hladan i vlažan. U trećoj dekadi januara umereni, a povremeno su mogući i jaki mrazevi, koji će se nastaviti tokom prve dekade februara, ali će biti i umereni.


Tagovi

Vremenska prognoza Mrazevi Padavine RHMZ Zima


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...