Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 14.06.2021. 15:00

Sve toplije vreme - čađava pegavost lišća i krastavost plodova jabuke u toku

Nestabilno vreme može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje novih infekcija od strane ovog patogena.

Foto: Lucija Bencarić (ilustracija)
  • 181
  • 10
  • 0

Prema prognoziranim vrednostima SPI U Srbiji se u većini mesta očekuje pretežno sunčano i sve toplije vreme. Sredinom sedmice maksimalna temperatura bi bila od 27 do 31°C, a od petka 18. juna do kraja perioda od 31 do 34°C. Kratkotrajna kiša ili poneki lokalni pljusak uz više promenljive oblačnosti u sredu 16. i četvrtak 17. juna očekuju se u istočnoj Srbiji, a od petka 18. juna će nestabilnije biti i u ostatku zemlje uz pojavu kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u severnim, zapadnim i centralnim delovima Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša, u delovima severoistočne i jugoistočne umerena do jaka suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Kukuruzni plamenac i vaši

Tokom proteklih sedam dana bila je pojačana aktivnost biljnih štetočina. U usevima kukuruza ima jajnih legala kukuruznog plamenca u različitim embrionalnim fazama razvoja. U toku je polaganje jaja prve generacije, a početak piljenja larvi se očekuje u narednih dana. Takođe, u usevima kukuruza uočeno je ima lisnih vaši.

U toku polaganje jaja prve generacije kukuruznog plamenca

Na ozimim strnim žitima ima žitnih stenica, lisnih vaši i žitne pijavice. U pogledu biljnih bolesti u usevu šećerne repe ima pojedinačnih pega od prouzrokovača pegavosti lišća šećerne repe.

Kod voćarskih kultura period primarnih infekcija od strane prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke još uvek je u toku. Nestabilno vreme može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje novih infekcija od strane ovog patogena. Kod voća u toku je intenzivno piljenje larvi prve generacije jabukovog, breskvinog i šljivinog smotavca.


Tagovi

Vremenska prognoza Čađava pegavost lista Kukuruzni plamenac Smotavac Kukuruzni plamenac Nestabilno vreme


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...