Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 19.10.2021. 09:00

Suvo i hladno vreme - lisna osa oštećuje uljanu repicu

Tokom proteklih dana u usevima uljane repice iz kasnijih rokova setve registrovano je prisustvo pagusenica repičine lisne ose, kao i oštećenja nastala od ishrane buvača.

Foto: PIS Vojvodina
  • 95
  • 22
  • 0

U Srbiji će u periodu do 21. oktobra 2021. godine jutra biti sveža, ponegde sa kratkotrajnom maglom i slabim prizemnim mrazem, dok bi u toku dana bilo pretežno sunčano i toplije sa temperaturom oko ili malo iznad prosečnih vrednosti. U petak i subotu, 22. i 23. oktobra, očekuje se naoblačenje i zahlađenje sa kišom. Od 24. do 27. oktobra prognozira se suvo i hladnije vreme od uobičajenog. Krajem perioda dnevne temperature će biti u postepenom, manjem porastu i imaće vrednosti oko višegodišnjeg proseka.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima zapadne, centralne, istočne i južne Srbije preovladavće umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Krvava vaš napada jabuku

Tokom proteklih dana u usevima uljane repice iz kasnijih rokova setve registrovano je prisustvo pagusenica repičine lisne ose, kao i oštećenja nastala od ishrane buvača. U slučaju jačeg napada i u početnim fazama razvoja useva, pagusenice mogu prouzrokovati golobrst.

Kod voćarskih kultura, u zasadima jabuka uočeno je prisustvo kolonija krvave vaši. Ovo je značajna štetočina jabuke jer sisanjem sokova stvara rak rane na granama, deblu i korenu. Zbog stvaranja rak rana stabla vremenom slabe i propadaju.


Tagovi

Vremenska prognoza Krvava vaš Repičina lisna osa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić