Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza
  • 13.04.2020. 13:00

Sutra zahlađenje sa kišom, povoljni uslovi za razvoj infekcija na voću

U periodu cvetanja koštičavog voća može doći do infekcije gljivom koja prouzrokuje sušenje cvetova, grana i grančica. Povoljni uslovi za ostvarenje infekcije su prisustvo padavina ili visoka relativna vlažnost vazduha i temperature oko 20°S.

Foto: Julijana El Omari
  • 285
  • 26
  • 0

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplo vreme. Vetar će biti slab i umeren, južni i jugoistočni. Najviša temperatura od 23 do 27°C, prognoze su Republičkog hidrometeorološkog zavoda. U utorak, 14. aprila, nastupiće naoblačenje i zahlađenje sa kišom i pojačanim severozapadnim vetrom, ponegde i lokalnim pljuskovima iz severnih i zapadnih, do kraja dana proširiti i na ostale krajeve. Na planinama posle podne i uveče kiša će preći u susnežicu i sneg.

Tokom noći ka sredi, 15. aprila, sa severozapada postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. U ostalim danima do kraja perioda očekuje se pretežno sunčano vreme. U sredu i četvrtak (15. i 16. april) jutra će biti hladna sa slabim mrazem i dnevnom temperaturom oko, a zatim i iznad prosečnih vrednosti.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u delovima severne, zapadne i centralne Srbije preovladavaće umerena do jaka suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Registrovani svi stadijumi kruškine buve, rutava buba prešla na šljivu

Toplo i sunčano vreme tokom proteklih sedam dana povoljno je uticalo na aktivnost insekata. Na starim repištima se registruju ulovi odraslih jedinki sive repine pipe. Sa porastom temperature vazduha, očekuje se njena migracija ka novim repištima. Takođe, na novozasnovanim repištima registrovano je i prisustvo kukuruzne pipe. Ustanovljeno je i prisustvo jaja žitne pijavice i narednih dana se očekuje početak piljenja larvi.

Kod voćarskih kultura u zasadima šljive zabeležena je pojava crne i žute šljivine ose. Uočena je i pojava rutave bube na cvetovima šljive. Registrovani su i svi razvojni stadijumi obične kruškine buve. U toku je intenzivno piljenje larvi prezimljujuće generacije obične kruškine buve.

Suzbijanje pepelnice u zasadima jabuke

U pogledu biljnih bolesti u zasadima jabuke registruje se prisustvo simptoma pepelnice u vidu belih mladara koji su se razvili iz zaraženih pupoljaka iz predhodne vegetacije. Period primarnih infekcija prouzrokovača čađave krstavosti plodova i pegavosti listova jabuke je u toku. U periodu cvetanja koštičavog voća može doći do infekcije gljivom koja prouzrokuje sušenje cvetova, grana i grančica. Povoljni uslovi za ostvarenje infekcije su prisustvo padavina ili visoka relativna vlažnost vazduha i temperature oko 20°S.

Kod ratarskih kultura u usevima pšenice su prisutni simptomi sive pegavosti lista pšenice, rđe, pepelnice žita a u usevima ječma simptomi mrežaste pegavosti lista ječma.


Tagovi

Razvoj infekcija na voću Zahlađenje sa kišom Suša Čađava krastavost prlodova Kruškina buva Pepelnica žita Repina pipa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...