Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 09.08.2021. 15:35

Sušno vreme u narednom periodu - papriku napadaju kukuruzni plamenac i pamukova sovica

U prvoj polovini nedelje uglavnom u planinskim predelima se očekuje uz promenljivu oblačnost, ponegde kratkotrajna kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

Foto: Bojan Kecman
  • 186
  • 270
  • 0

Prema prognozi u narednom periodu u većini mesta očekuje se pretežno sunčano i suvo vreme. U prvoj polovini nedelje uglavnom u planinskim predelima se očekuje uz promenljivu oblačnost, ponegde kratkotrajna kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Tokom naredenih desetak dana temperature bi bile iznad prosečnih vrednosti, od 30 do 34⁰C.

Prema prognoziranim vrednostima SPI1, u delovima severne, zapadne i južne Srbije preovladavaće umerena do jaka suša, u delovima istočne ekstremna suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Povećanje ulova krompirovog moljca

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. Na području Srbije registruje se aktivnost treće generacije jabukinog (šljivinog, breskvinog) smotavca. Takođe, u pojedinim zasadima jabuka registruje se prisustvo grinja: običnog paučinara i crvene voćne grinje. Vremenski uslovi u kojima se trenutno odvija proizvodnja i koji su pred nama veoma su povoljni za razvoj ovih štetočina.

Jabuka na "udaru" bolesti i štetočina - kako je zaštititi?

Kod ratarskih kultura, u svim značajnim regijama gde se proizvodi krompir, registruje se povećanje ulova odraslih jedinki krompirovog moljca. U toku je razvoj četvrte generacije ove štetočine. U usevima paprike registruje se intenzivno prisustvo dve najznačajnije štetočine paprike u našoj zemlji, kukuruznog plamenca i pamukove sovice. U pogledu biljnih bolesti, na šećernoj repi uočeno je povećanje broja pega od prouzrokovača pegavosti lista šećerne repe. Pege su prisutne kako na starijem tako i na mladom lišću


Tagovi

Vremenska prognoza Krompirov moljac Kukuruzni plamenac Sušno vreme Bez padavina


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...