Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 11.06.2019. 14:30

Sunčano i veoma toplo sve do ponedeljka

U Srbiji se do 17. juna očekuje sunčano i veoma toplo vreme sa maksimalnim dnevnim temperaturama vazduha od 31 do 37°C.

Foto: Slađana Aničić
  • 191
  • 34
  • 0

Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda u sredu 12. juna posle podne biće mogućnosti za lokalni razvoj oblačnosti ponegde na jugoistoku zemlje biće uslova za kratkotrajne pljuskove. Od ponedeljka 17. juna krajem dana do srede 19. juna prognozira se naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne i južne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

U toku je polaganje jaja i piljenje larvi druge letnje generacije kruškine buve

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. U toku je polaganje jaja i piljenje larvi druge letnje generacije kruškine buve i prisutni su svi razvojni stadijumi.

Krenula i kruškina buva? Kako je sprečiti?

U pojedinim zasadima jabuka, bresaka i nektarina registruje se prisustvo tripsa. Štete od tripsa nastaju usled ishrane larvi i odraslih jedinki kao i usled procesa polaganja jaja pri čemu dolazi do pojave nekroza.

Piljenje prve generacije jabukinog smotavca je još uvek u toku. Kao posledica niskih temperatura tokom ovog proleća aktivnost prve generacije je produžena u odnosu na prethodne sezone.

Kod ratarskih kultura uočena su sveže položena jajna legla kukuruznog plamenca, a na novo posejanim repištima povećeva se brojnost i aktivnost repine pipe.

Suzbijanje kukuruznog plamenca - insekta koji izaziva pad prinosa

U pogledu biljnih bolesti na području Vojvodine, na većini lokaliteta završen je period primarnih infekcija čađave krastavosti plodova jabuke. Uslovi su povoljni za razvoj različitih vrsta prouzrokovača truleži breskve i nektarine. Kod ratarskih kultura registrovana je pojava novih pega od prouzrokovača pegavosti lišća šećerne repe


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Jun Kruškina buva Jabukin smotavac Kukuruzni plamenac


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.