Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 17.04.2018. 11:15

Sunčano i toplije od petka

Voćne kulture se nalaze u osetljivim fazama na infekcije raznim patogenima. Toplo i sunčano vreme tokom protekle nedelje pogodovalo je biljnim štetočinama.

Foto: Pixabay / _Alicja_
  • 186
  • 12
  • 0

Promenljivo oblačno i svežije vreme, mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima očekuje nas do sutra. U četvrtak će doći do postepenog razvedravanja. Od petka 20. aprila do srede 25. aprila prognozira se pretežno sunčano vreme, uz postepen porast temperature. Samo će u nedelju i utorak, uz lokalni razvoj oblačnosti, ponegde biti uslova za pojavu kratkotrajne kiše ili pljuska.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima zapadne i centralne umerena suša, dok će u istočnim delovima zemlje biti ekstremna suša.

Lepo vreme i visoke temperature vazduha omogućavaju da i temperature zemljišta budu u porastu i da dostignu optimalne vrednosti za setvu glavnih prolećnih useva kukuruza suncokreta, soje.

Voću i dalje prete infekcije

Voćne kulture se nalaze u osetljivim fazama na infekcije raznim patogenima. Breskva i kajsija u većini regiona su u fazama pun cvet - precvetavanje. Šljiva, višnja i trešnja su u fazi cvetanja. Prve padavine će omogućiti nastanak infekcija od prouzrokovača sušenja cvetova na sortama i zasadima, gde ima otvorenog cveta, uz veliku verovatnoću infekcije. Isto tako, svako duže vlaženje dovešće do stvaranja povoljnih uslova za ostvarenje infekcije prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Pored toga postoji i visok rizik od infekcije cveta prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća.

Kiša može da utiče na razvoj monilije na voću

Vreme pogoduje štetočinama

Toplo i sunčano vreme tokom protekle nedelje pogodovalo je i biljnim štetočinama. U zasadima višnje i kruške, koje se nalaze u fazama od početka cvetanja do punog cvetanja, registrovana je pojava rutave bube. Na lepljivim klopkama je registrovan početak leta crne i žute šljivine ose.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme April 2018 Infekcije Štetočine Vlažnost Razvedravanje Sunčano vreme


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.