Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 14.06.2021. 14:15

Sunčani dani pred nama pogoduju strninama u fazi formiranja zrna, ali i korovima

Aktuelne vremenske prilike pogodovaće radovima na otvorenom polju. Takođe je stanje zemljišne vlage zadovoljavajuće i odgovara razvoju proljetnih usjeva.

Foto: Vedran Stapić
  • 80
  • 10
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, nakon proteklog kišovitog vikenda, ove nedjelje možemo očekivati uglavnom sunčano i stabilno vrijeme, sa postepnim rastom temperatura. Minimalne vrijednosti biće u intervalu od osam do 12, na jugu BiH do 17°C dok će dnevni maskimum ići do 28°C.

Tokom predstojećeg vikenda, jutra će biti topla sa 20°C u većem dijelu zemlje dok će maksimalna dnevna iznosti 30 stepeni, u Posavini, sjeveroistočnoj Bosni i krajnjem jugu, par stepeni toplije. I pretežno bez padavina. Krajem sedmice izvjesno je pogoršanje, sa lokalnim pljuskovima, izraženijim u središnjoj Bosni i na sjeveru. 

Aktuelni vremenski uslovi pogodovaće radovima na otvorenom polju. Takođe je stanje zemljišne vlage zadovoljavajuće i odgovara razvoju proljetnih usjeva dok sunčane i stabilne prilike pozitivno utiču na ozimnine koje se sada nalaze u fenofazi formiranja zrna. Kada je riječ o kukuruzu, u zavisnosti od sjetvenih rokova i grupe zrenja, nalazi se u fazi šest do osam listova pa bi shodno najavama, trebalo ubrzano provoditi i mjere zaštite od korova. 

Danas je u našoj zemlji osvanuo umjereno oblačan dan, u Hercegovini je sunčano sa manjom naoblakom. Izmjerene prije podnevne temperature kretale su se u opsegu od nula stepeni na Bjelašnici pa do 24°C u Neumu. 

U toku dana preovladavaće uglavnom oblačnost, a u poslije podnevnim satima mjestimično su mogući pljuskovi u istočnim krajevima BiH. U Hercegovini će biti manje oblaka. U Bosni će duvati slab vjetar, iz pravca sjevera dok se na jugu najavljuje umjerena bura. Maksimalna dnevna neće preći 24°C, na jugu do 27°C.

Sutra će se zadržati pretežno sunčano vrijeme, sa malom naoblakom. U centralnim dijelovima zemlje može biti više oblačnosti. Strujanja zraka biće slabija, sjevernog smjera. Jutro će biti sa prijatnih 11°C, a na jugu naše zemlje do 16 stepeni. Najviša dnevna temperatura sutra dosegnuti će 26°C, na jugu par stepeni toplije. 

I sredinom sedmice očekuje nas sličan trend. Jutarnje temperature u srijedu kretaće se u opsegu od 8 do 12°C dok će maksimalna dnevna iznositi 29°C.

Kako se budemo bližili kraju nedjelje preovladavaće sunčane prilike, sa manjom naoblakom. U četvrtak će duvati slabiji vjetar, promjenljivog smjera. Ujutru će se temperatura kretati od 9 do 14°C, na jugu do 20°C, a maksimalna dnevna neće prelaziti 32 stepena.


Tagovi

Sunčano vrijeme Lokalni pljuskovi Slab vjetar Zemljišna vlaga Ozimnine Formiranje zrna Pogoršanje vremena Dnevni maksimum Jutarnje temperature


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.